Resepi Mee Kuah dan Rendang Ayam…


Wah2 first time ada yg request resepi kat Yan..ehehe
ekceli Entry pasal kedua2 menu nie yan dh penah buat
tapi tak kasik menu…ehehe..yelah Yan nie bknnya pakar msk2pun
so utk tidak menghampakan Yan buat entry nie
Resepi Mee Kuah nie di minta oleh Sasha dan Kak Hashifah
Dan resepi Rendang Ayam nie pulak di minta oleh Kak CT ku sayang
Harap korang jgn lupa mencuba ok..nnti bgtau Yan sedap ke tak?
nak tahu jugak feedback dari korang
So kat bawah nie ada resepinya…

MEE KUAH

Bahan-bahan

Minyak zaitun (Terpulang pd anda menggunakan minyak apa)
Bwng putih
Udang
Sotong
Bebola ayam
Bebola ketam
Sos cili
Telur
Mee kering – dicelur (Terpulang pada anda menggunakan mee jenis apa)
Lobak
Putik jagung
Sayur kobis
Sayur sawi
Gula sikit
Garam
Perasa
Tepung jagung 1 sudu bancuh dgn air sejuk

Cara Memasak

Panaskan minyak
Goreng bwng putih, setelah garing masukkan udang, sotong, bebola ayam, bebola ketam,
Tambahkan air, masukkan gula, garam, perasa dan sos cili serta tepung jagung yg dh dibancuh dgn air sejuk
Setelah mendidih masukkan telur dan sayur2an…
utk menambah rasa pedas blhlah potong cilipadi.
Siap…sedia utk dihidang…

*********************************************************

RENDANG AYAM

Bahan-Bahan

1 ekor ayam
1/2 kg pati santan [1 biji kelapa]
Garam
1 cawan kerisik
1 helai daun kunyit [mayang halus]
Gula sedikit
serai

Bahan untuk dimesin

2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
4 batang serai
3 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
15 cili kering

Cara Memasak

1. Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil.
2. Gaul Ayam dengan kunyit dan garam, goreng seperti biasa tetapi separuh masak
3. Masukkan semua bahan mesin ke dalam kuali dan kacau hingga sebati.
4. Masukkan santan, kerisik, gula, garam dan masak sehingga ayam empuk dan kuahnya sebati.
5. Masak dalam api yg sederhana dan agak2 dan masak dan pekat kuahnya blh lah ditaburkan hirisan daun limau purut.gaul rata…
6. siap…sedia untuk dihidang

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge