Berhati-hati dengan email Scam


Salam buat semua
hari nie yan nak sharekan pasal email yang yan dpt semalam
email yg konon2nya daripada Maybank2u.com
pedahal email tersebut adalah email scam
Harap kengkawan yg lain dpt berhati2 yea

Yang di highlightkan merah tu email yg konon2nya dari Maybank Group

Setelah dibuka itu isi kandungannya
cuak beb..benda berkenaan duitkan..sapa x risau
tp dlm hati apa2 pun tggu en.hubby blk
x nak bertindak sendiri

Perasaan ragu2 masih ada
entah macam mana tergerak rasa hati nk klik kt show detail tu
tgk sapa pengirimnya
fuh…nasib baiklah tgk..klu tak abis duit dlm maybank..huhuu
see pengirim email bkn dari maybank2u.com tp dari update@topmay2u3.com
ish…terus terfikir dlm kepala hotak yg ini adalah email scam
adoiii…nasib masih menyebelahi Yan..

So untuk mengetahui benda nie lebih lanjut
Yan pun klik kat link yg dia kasik tu
nasib baiklah yan guna firefox masa view website nie
Firefox terus block website nie utk terus dilayari
dan maybe jugak yan ada Kaspersky klu tak menangis darah..huhuu
Sbb klu yan view guna IE ke gugel krum ke..mmg abis kena tipu
sbb window yg kuar sama sebijik seketul mcm website maybank
klu guna Firefox mmg selamat dr website Phising
Firefox mmg protect masa kita surf tenet, x caya buka SINI

Apalagik en.hubby blk dr keje terus bgtau dia
kami ingat nak call maybank hari isnin tnya pasal benda nie
tapi disebabkan pagi tadi Yan terbaca entry mummy qis
pasal dia dh kena tipu semalam oleh email scam yang sama Yan terima nie
so x jadik call..mmg benda nie sahih email scam

Buat Mummy Qis bersabar yea..
hanya itu yg mampu untuk masa nie
yelah sapa x sedih kehilangan duit dgn cara mcm tu.
bnyk wooo…RM 1800..sapa nak kasik..
mudahan lepas2 nie kita lebih berhati2..

Dan buat kawan2 semua
lain kali klu dapat email yg mcm nie
jgn terus verify..klu nk minta isi itu ini jgn buat
call dulu bank utk kesahihan
maklumlah dunia makin canggih..
di hujung jari pun diorg leh tipu..huhuhu

You Might Also Like

One Reply to “Berhati-hati dengan email Scam”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge