Salam semua, wah tajuk entry! hahaha…sebenarnya ingin berkongsi sahaja dengan kawan-kawan semua. Mesti korang terfikir macam mana nak mendapat tempat di hati google kan? lagi seronok bila mendapat tempat pertama di google search.

Gambar pinjam kat en.google, dia kata ok boleh je..hehehe

Yan bukanlah pakar didalam bidang ini, tapi tahulah jugak serba sedikit tentang SEO nie, itupun hasil berbelog selama hampir 4 tahun. Jadi tak salah kiranya Yan sharekan disini…sharing is caring kan…kan…

Oklah berbalik pada tajuk entry ini, sebenarnya tidaklah rumit sangat pun nak mendapat tempat di first page google tu, apa yang penting korang kena berusaha lebih, yelah mana ada benda yang kita boleh dapat dengan mudah kan? usaha tu penting!

Ok ini pengalaman Yan sendiri yea

1. Entry mestilah fresh content, contohnya sekarang orang duk sibuk cerita pada adik Rafiqin Darwisy, Anugerah Bintang Popular ABP 2009, ataupun yang sewaktu dengannya, jadi tak ada salahnya korang buat entry pasal benda nie, tapi biarlah berhemah sekadar meyampaikan apa yang kita nak dan buang jauh-jauh istilah mengambil kesempatan. Kalau fikir yang nie sampai bila pun tak kemana hasilnya, kalau boleh jadi orang yang terawal buat entry tersebut, makin ramai yang view entry korang tu dan makin ramai yang komen, maka dengan mudahnya google bot akan mengcrawl entry korang tu. Ini pengalaman Yan tau! orang lain Yan tak tau so jangan tanya ok!

2. Pastikan dalam entry tersebut korang meletakkan tags aka Keywords supaya senang google bot nak buat keje nanti dan Semakin banyak korang letak keywords tu semakin tinggi peluang korang berada di tempat pertama di google index. sebagai contoh gambar bawah nie

Ini adalah Contoh Tags pada Entry Yan yang kat SINI *Drag gambar ke New Tab*

*Drag gambar ke New Tab*

See banyak jugaklah kan Trafik dari SEO pasal Entry tersebut, sebab itulah pentingnya Tags aka Keywords tersebut. Faham tak korang? kalau tak faham tak dapat eden nak nolong..hehee, oh yea Tak tau apa itu google bot? boleh baca kat SINI jugak.

*Drag gambar ke New Tab*

Yang nie Keywords yang paling menyengat kat blog Yan buat masa nie, So Yan pun gi cek kekuatan keywords tersebut. See 1st index tu, duk atas sekali…hehe TV3 pun duk bawah…nnggee~~~

3. Ok selesai buat entry pulak, korang dah sumbat-sumbat tags aka keywords kan, now apa yang perlu korang buat adalah ping blog. iaitu menghantar update blog terkini korang kepada Spider-spider untuk di Crawlkan. Biasanya Yan ping kat 2 website nie aje Pingler dan Pingomatic. Tak boleh nak harapkan blogwalking, seharian blogwalking pun belum tentu boleh dapat 300 unic sehari, so tunggu apa lagi?? jom kita main tags aka keywords pulak..hehehe

See mudah ajekan caranya nak mendapatkan tempat pertama di hati en.google, tapi ini berdasarkan pengalaman Yan sendiri…kalau ianya tak berkesan kat korang jangan marah Yan pulak, itu namanya en.google memang sayangkan blog Yan dan en.google memang pilih kasih….hahhaha…

Update

Entry ini di publish seperti dalam gambar atas tu, dan google bot dah datang dalam masa 5 minit je untuk Crawl Entry

See sudah kelihatan google bot menziarah entry Yan yang terbaru ini…hehehe…