Bila matsalleh bercakap melayu

Salam semua, petang nie Yan lepak-lepak kat Forum Komuniti Sepaku.net, ownernya my bespren Edy *wah saja promote* ekekeke 🙂 Ifti jangan marah yea!. Apa yang menarik perhatian Yan tiap kali masuk Forum Komuniti Sepaku.net mesti Yan akan masuk ke ruangan Sepaku Lawak, hehee sekali sekala baca memang seronok.

Apa yang Yan baca?? meh nak share yea ngan korang pasal Matsalleh yang teringin sangat nak bercakap dalam bahasa melayu, nie kat bawah ada manualnya, layan…hahaha

.

1. Belacan = bell – arch – un

2. Tempe = temp – air

3. Cencaluk = change – charge- look

4. Jering = jar – ink

5. Pulut panggang = pull -out punk – gang

6. Ayam percik = are – arm – pert – check

7. Kuih kodok = cow – eight cow – dog

8. Siput sedut = ship – out sad – out

9. Pulut kuning = pull – out corn – ink

10. Kuih karipap = cow – eight carry – pub

11. Lempeng pisang = lamp – pink peace – lung

12. Pekasam = peak – a – some

13. Gulai kambing = goally – come – in

14. Sirap = say – rubb

15. Gulai lemak = goal – lie lamp – mark

16. Cili padi = child – ly – paddy

..

hahaha kelakar betul Yan baca, ada jugak ke yea matsalleh yang tekun nak belajar menyebut macam kat atas tu?? ada sesiapa nak menambah perkataan di atas? silakan, ehehe 🙂

You Might Also Like

29 Replies to “Bila matsalleh bercakap melayu”

    1. salam qaira,

      yan x lepak sana selalu, kadang2 je bila bosan layan sepaku.net *erk..edy dan ifti jgn mrh* hahaa kadang tu jd silent reader je 🙂

  1. heheh mmg ada tau matsalleh yg sgt gigih.. hehe aritu kita p london, jmpa backpackers yg merantau satu dunia. dia beriya2 tnye pasal bhsa kita.. smpai pg buta terpksa ngajar dia ckp.. hehe dia siap tuli2 lg tu.. ada buku khas plak tu utk bhsa2 yg dia bljr..

    yg dia tulis, mcm kt atas ni jugak la.. dia tulis intonasi ikut pkataan english dia haha sgt comel!

    selamat pagi = sir-lay-mat pay-gee

    hahahha comel!
    .-= arieza´s last blog ..::: Perempuan Gila =-.

        1. hahahahaa adoiii sakit perutku gelak 🙂 eksesais lidah yea? hahahhaa malam nie kang yan eksesais lidah..wah!!! hahaha

          dahsyatnya sampai terbelit ala bersimpul..wakakaka

          yea rasanya betul dah tu maksud tergeliat dan terbelit..hahaha 🙂

    1. oh yeker, teringat pulak kes baru nie saya naik flight dgn anak2, dlm flight tu ada matsalleh duk kt depan. saya ckp kat anak duduk diam, nanti org kat depan tu marah sebab abg bising, tengok muka dia tu..garang!

      lepas turun dr kapal terbang, dengar matsalleh tu ckp melayu dgn staff MAS…uwaaa malu giler…hahaha rupanya matsalleh tu reti bahasa malaysia cuma sebutan mcm kat atas tu..ehehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge