Salam semua, atas permintaan CikMin, Aie, Farenova, Imran, Azuan dan ramai lagi kawan-kawan yang shout kat kotak menjerit Yan dan tak lupa yang YM Yan bertanyakan apakah plugin yang Yan guna untuk detect google crawl entry, sebenarnya bukan sahaja google malah banyak enjin carian yang korang boleh tengok tengah craw blog korang.

See, menarik bukan plugin nie? banyak sangat Engine bot dalam plugin nie yang boleh datang crawl entry korang. So apa tunggu lagi? jom plugin aje. Ops lupa, nama plugin nie WP-useronline klik aje SINI untuk mendownload.

Apa yang perlu hanyalah setting sedikit di bahagian plugin tersebut, tengok gambar bawah, Yan cuma letakkan data pelawat untuk 60 saat, yelahkan pelawat pun bukannya singgah lama-lama kat blog kita..eheehe

Drag Gambar ke New Tab untuk pemandangan yang lebih nyaman 🙂

dan kalau nak tau macam mana engine carian tengah bot entry korang boleh masuk kat bahagian dashbord dan klik WP-useronline. See sangat mudahkan? so jom install plugin WP-useronline nie 🙂

Diharap kawan-kawan yang bertanya berpuas hati dengan perkongsihan ini yea, apa pun sharing is caring kan…kan…

Update

.

Macam biasa lepas publish entry beberapa saat sahaja google bot dah datang crawl entry ini.

Setiap blog berbeza, tidak semestinya lepas publish entry engine bot terus masuk crawl, engine tersebut pun perlukan masa untu ‘beramas mesra’ dengan blog korang yea 🙂 macam blog Yan nie memang lepas publish je mesti laju je google bot dan yahoo bot datang terjah..ehehe

Psstt!! cuba copy paste tajuk entry dan search kat google, tengok entry ini sudah pun naik di google index 🙂