Salam semua, barang yang dinanti-nanti dah pun sampai minggu lepas lagi, Yan ada order SIY kat Siyonlineshop.com. Sebelum nie memang Yan mengambil produk SIY nie, cuma Yan skip 2-3 bulan kot sebab memang tak lalu nak makan apa-apa jenis produk untuk menurunkan berat badan. Ehek…ikut mood sebenarnya 🙂

Produk SIY dan Sabun Bionik aka Sabun Kurus

Nak tahu sabun untuk kurus pun ada jugak, Yan baru guna 1 ketul je, setakat ini memang nampak lah jugak hasilnya sikit-sikit dimana selulit kat peha nie ada perubahan mengecil sedikit, yelah better ada daripada takde perubahan kan 🙂 harga pun tak mahal, murah aje…ada sesiapa nak??

Sebenarnya bukanlah mudah nak menurunkan berat badan, yelah lemak nak berkumpul kat badan pun mengambil masa nak terbentuk, so think positif ok! jangan ambil jalan mudah sahaja. Fikirkan baik buruknya, yang penting kalau nak berdiet mesti disiplin, kalau tak memang sia-sia aje ambil apa-apa produk tapi tiada hasil.

Gambar sumber google image

Berikut beberapa tips sederhana untuk turunkan berat badan :-

  1. Jangan skip makan. Ramai ingat bahawa anda perlu skip meals seperti elakkan sarapan pagi dan melaparkan diri untuk kurang berat badan. Ini salah. Dengan cara ini anda hanya berjaya menurunkan metabolisma badan. Panduan Terbaik?Makan 5-7 hidangan sederhana sehari dan kurang makan/minum 2-3 jam sebelum tidur.
  2. Kawal nafsu makan….memang susah untuk membuat pilihan makanan yang baik.  di sinilah anda perlu makan 5-7 kali sehari untuk mengawal nafsu makan anda.
  3. Tingkatkan tahap keaktifan anda…tak semestinya dengan jogging atau bersenam di gym. Yang penting anda tingkatkan aktiviti fizikal untuk bakar lebih kalori seperti parking kereta jauh sedikit dari destinasi anda, jangan gunakan lif kalau boleh biar turun naik menggunakan tangga, mengemas rumah pun boleh 🙂
  4. Ketahui keperluan kalori anda. Ini penting dan jika anda rajin, bandingkan keperluan kalorie dengan pemakanan kalori seharian anda.
  5. Singkirkan makanan yang tidak elok dan tidak perlu. Kekadang kita ambil makan/minuman yang sebenarnya kita tak perlukan sangat pun….
  6. Pil Diet? yea berkesan tetapi tidak jika anda tidak gabungkan penggunaannya dengan makanan yang terkawal…..
  7. Tak pandai kawal nafsu makan? Belilah protein shakes dan makannya di antara hidangan dua kali sehari..1. antara sarapan dan lunch…2. antara lunch dan makan malam

Sumber tips kurangkan berat badan dari blog KevinZahri