Cara mengatasi masalah NTLDR is Missing

yanmie 4

Salam semua, sebelum balik kampung hari tu ada format lappy tapi tak berjaya di akses seperti biasa, ada error pulak, mula-mula tu boleh je cuma interface xp nya jadi macam zaman purbakala punya, tak puas hati format lagi untuk ke sekian kalinya, last-last tak boleh running pulak, tak boleh nak masuk window langsung…huhu, error yang keluar adalah NTLDR Missing. So hantar ler Mr.Lappy jumpa Dr.Pc, 1 malam jugak Mr lappy menginap kat wad Dr.PC tu. nasib baiklah kena RM50 aje..nnggee~~

Ok disini Yan kongsikan macam mana caranya untuk mengatasi masalah NTLDR Missing, cekidauuttt okies….error nie boleh jadi pada sesiapa aje so sharing is caring 🙂

Cara mengatasi masalah NTLDR is Missing
1. Tukarkan First boot sequences komputer korang kepada CD-ROM.
2. Masukkan CD Windows dan Reboot/Restart.
3. Tekan apa-apa butang bila keluar arahan “Press any key to boot from CD”.
4. Tunggu hingga muncul “To repair a Windows XP installation using Recovery Console, Press R”, korang klik butang R.
5. Nanti akan keluar arahan pertanyaan samaada korang nak ‘baiki aka repair’, masukkan angka 1 dan tekan Enter.
6. Kemudian korang akan diminta untuk masukkan password admin sekiranya ada, kalau takde abaikan aje dengan menekan butang Enter.
7. Kemudian  taip:
COPY D:\I386\NTLDR C:\
COPY D:\I386\NTDETECT.COM C:\
8. Tukarkan D: kepada drive CD-ROM anda.
9. Remove CD dan Restart komputer.

.

Nota Yanmie : Cara di atas untuk pengguna Windows XP aje ok! lelain jangan tanya Yan 🙂  sumber dari SINI

4 thoughts on “Cara mengatasi masalah NTLDR is Missing

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Next Post

Spain Juara Piala Dunia 2010

Salam semua, pasti ramai yang tak cukup tido pagi nie kan, ntah-ntah ramai yang amik MC ataupun EL pagi nie, hahaha semua nie disebabkan demam bola, maklumlah semalamkan Final Piala Dunia. masing-masing punya ramalan tersendiri, tak cukup dengan ramalan manusia, binatang pun buat ramalan jugak…ehehe terutamanya si Paul yang terlebih […]

Subscribe US Now