Fungsi Quick Lookup di HTC Desire Z #maxis10

Salam semua, rasanya ini adalah entry review terakhir dari Yan sebelum Yan mengundurkan diri dari menjadi reviewers ke 7 maxis10 HTC Desire Z ini, maklumlah tempoh review tamat malam ini pada pukul 11.59, pastinya rasa tidak puas lagi masih ada :), entry penutup akan menyusul…ekeke, suka Yan kongsikan di sini salah satu aplikasi yang menarik di HTC Desire Z ini, iaitu fungsi Quick Lookup.

quick lookup

Ianya sangat mudah digunakan, menjimatkan masa di mana boleh melakukan pencarian dalam pelbagai medium iaitu 5 in 1, kenapa Yan katakan 5 in 1, ini kerana ianya mempunyai 5 aplikasi dalam fungsi quick lookup ini, cuma masukkan perkataan dan perlu tap sahaja dan semuanya hanya di hujung jari 🙂 antaranya boleh search secara automatik melalui wikipedia, google, Youtube,  Googl Translate dan juga google dictionary.

wikipedia

Contohnya kita cari pasal keywords Siti Nurhaliza, tertera di atas untuk keywords Siti Nurhaliza di Wikipedia

google

Tap pulak logo Google tu, maka secara automatik carian keywords tersebut di lakukan, proses sangat pantas!

youtube

Tap pulak logo Youtube, secara automatik video berkaitan Siti Nurhaliza terpapar

translate

Tap lago google translate untuk menterjemahkan keywords tersebut 🙂

google dictionary

Last Google Dictionary, wah!! nama Dato Siti ada dalam Google Dictionary tu!! yelah nama pun orang terkenal…hahaha sebab tu demo guna nama dato siti, kalau guna nama yanmie tak dapat nak buat entry nie sebab tak tersenarai langsung keywords tu dalam 5 aplikasi tu…kuikuikui 😛

Amacam best tak aplikasi nie?? bagi Yan memang best okeh! sangat menjimatkan masa, yang bestnya hanya dengan 1 keywords kita boleh gunakan 5 aplikasi sekaligus 🙂

Nota Yanmie : Terima Kasih HTC Desire Z menceriakan hari ku 🙂

Author: yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

23 thoughts on “Fungsi Quick Lookup di HTC Desire Z #maxis10”

    1. @mijie, ada2….try cek…hahaha, Yan ada jugak akaun youtube tu, segan nk buh nama sdiri…hahhaa sbb blm ada lg kt wikipedia rasanya..kuikui, bila nk masuk wikipedia nie…wakaka :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.