Belajar Fotografi – Teknik Bokeh

Salam, baru lagi dalam dunia fotografi, saya Belajar Fotografi – Teknik Bokeh dari mengoogle dan youtube sahaja, tanpa masuk mana-mana kelas fotografi, cuma membaca secara random dan melalukan beberapa try and error, dan hasilnya seperti dibawah.

teknik bokeh

Pokok Rambutan Mak Mertua saya, hehehe

Serius saya sangat berpuas hati dengan Buah Hati saya, senang sangat nak handle, tak kekok rasanya, hari-hari bermanja dengan buah hati betul-betul menyenangkan.

teknik bokeh

Saya upload gambar bunga milik mak mertua saya kat atas tu, dan dia komen “Cantik rupanya bunga ni” hehehe ^____^

teknik bokeh teknik bokeh suka tengok 2 gambar atas nie, boleh refer entry Photoshoot Bersama Aiman, but i like sesangat gambar atas tu, soft sangat ^_____^

Kalau nak compare hasil Percubaan Pertama Dengan Buah HatiPhotoshoot Bersama Aiman dan entry ini, saya suka entry ini dan gambar dalam entry photoshoot bersama aiman tu 😀

– Dulu tak tau apa itu bokeh dan maksud bokeh, so boleh baca kat SINI, heheee

Comments

  1. kak bunga tu kalau ada yang warna merah darah lagi cantik .. bee dulu masa anak dara suka tanam bunga ni kat kampung , dah kawin tanam bunga dalam internet haha ..

    ingatkan akk salah eja bokeh tu ..adoiyaiii

  2. Oh itu makna nya bokeh..ingat nama rekaan (slanga)…teruskan usaha..saya baca sambil belajar 🙂

    Bila da ada DSLR sok dah boleh paham sikit2..

    1. hehehe dulu pun ingat nama rekaan jugak, rupanya nama dalam salah satu teknik fotografi, lepak kat fotomedia selalu sangat jumpa perkataan bokeh tu kahkahkah

    1. hehehe ala boleh je kalau nak belajar tu, akak pun belajar sikit2, alhamdulillah kalau minat tu ada mesti boleh punya, apa pun semua bermula dari minat 😀

  3. kat kampus kitorang ada subjek skill.. co-cu.. sy amik photography skill.. benda basic yang cikgu bagitau, nak bokeh cantik aparture rendah ( 3.5 ), nak gambar sharp aparture tinggi ( 10 )..
    lense 50mm senang nak buat bokeh sebab aparturenya tak silap 2.3, yang member bagitau.. 🙂

  4. cantik sangat..nice shoot. Saya ada Nikon D60 tapi tak pandai pakai. Selalu husband yang pakai. Tengok org ambil gambar cantik2 mulalah teruja. Hokey..lepas ni saya nak belajar ambil gambar. juga

    1. thanks 🙂
      ooo rugi lah ada tapi tak guna hehehe, saya pun belajar sendiri-sendiri je, snap gambar banyak-banyak dalam pelbagai mode lepas tu pilih mana yang ok 😀

    1. ni pun kena banyak belajar lagi, baru tau basic sikit-sikit hehehe, kalau masuk kelas mesti lagi cepat pandai kan?, tapi takde minat nak masuk kelas, suka explore melalui internet je, banyak ebook dan tutorial kalau rajin search 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.