Penipuan Perniagaan Online Internet – Beli Handphone Tapi Dapat Lesung Batu

Salam, haishhh apalah nasib yang menimpa seorang pekerja swasta yang membeli hadphone melalui Perniagaan Online Internet, beliau membeli handphone bernilai RM3,250 tapi yang beliau dapat bukanlah handphone tetapi Dapat Lesung Batu pulak huhuhuhu, lesung batu ye kawan-kawan, kot-kot ada yang tak kenal lesung batu, saya upkan kat bawah ni hihihi

lesung batu

Gambar lesung batu atas – entry tahun 2009 ^__^

Pendapat sayalah kan, kalau nak beli barang secara online internet tu kenalah berhati-hati, jangan mudah ghairah dengan apa yang ditawarkan dan yang paling penting jangan mudah terpedaya, fikir secara logik!.  macam saya dan suami ada juga membeli melalui online internet, tetapi kami tidak membayar melalui online, kami akan deal dengan penjual untuk berjumpa diluar, nak kena tengok dulu barang tu, kena test ok ke tak, puas hati bolehlah angkat, tak berani nak bank in kan duit.

beli handphone dapat lesung batu

Kesian orang ni, hope dia dapat balik duit dia -..-“

“Saya beli tiga telefon bimbit pada 6 Disember lalu dan buat bayaran ke akaun milik seorang lelaki.
“Tetapi sehari selepas itu, saya terkejut apabila barang dalam bungkusan yang dihantar sebenarnya adalah ibu lesung,” katanya ketika perbicaraan di Mahkamah Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), di sini, semalam.” –  Sinarharian.com.my

Macam-macam cara orang buat penipuan sekarang ni, tengok jelah kes atas tu, memang sadis wooooo lesung batu yang dia dapat, bukannya handphone -..-“

Kalau setakat beli baju or tudung online dalam RM30-50 tu biasa saya bank in kan je, tu pun saya beli dari kawan-kawan blogger yang saya biasa, kalau yang lain-lain tu tak berani lah, takut kena tipu huhuhuhuhu.

– Orang nak tipu macam-macam cara, peringatan untuk diri sendiri jugak ni!

Comments

  1. Kalau nak beli elok dengan penjual yang diyakini

    Kalau setakat beli tudung dan baju ok lagi.. Kalau rugi pun RM50 je

    Handphone dan benda mahal ni tak yakin la

    1. kwn2 terfikir x? apa motif abg ni beli kt online..bkn xde kedai yg jual hp canggih2..nk kata murah..smpai 3K..pelik2..mcm brpakat je..hehe sorry bro

  2. Naya betul kalau macam tu…berhati-hatilah…saya pun ada cerita tentang penipuan oleh pembeli online pulak he3..sama2 tak jujur,yg penting hati mau baik…

  3. yan..akak baca kat BH pagi tadi…tergelak sendiri…bkn tak kesain kat mamat tu…tp lesung batu tu hehe…kalau makanan,boleh jugak dimakan…dia nak suruh mamat tu tumbuk sambal belacan ke apa…

    1. lesung batu tu sbg bukti barang dah sampai. motifnya pengirim boleh ckp dia send hp betul..dia akn manupulasi blk pembeli mgatakn fitnah..mcm2

  4. risiko tinggi bila beli barang terus dari perseorangan yg identitinya xberapa pasti. safe trade memang xde. pernah jugak beli barang online cecah ribu tapi dr syarikat. rasanya elok baca tips2 utk kurangkan risiko kena tipu bila beli barang online.

  5. Pingback: Merpati Putih
    1. @eiyda, tak berani lah huhuhu bukan rm30 ke rm300 tapi 3K tu, akak pun tak berani nak beli barang2 macam tu kat internet, risiko kena tipu tu besar sangat.

      akak kalau beli online pun barang biasa2 je 😀

  6. ishhh…
    banyak tu 3k..
    kalau nak beli hp, beli aje dekat kedai..
    kan banyak kedai hp skang ni..
    hope xterjadi dekat kita/ sape2 yg terdekat.

    1. @ann, betul tu belambak kedai handphone kat luar ni, kalau dah orang jual murah sangat kena siasat tu takut barang curi atau barang tu takde (penipuan internet), bahaya gini

    2. tu lah apa motif abg ni beli kt online..bkn xde kedai yg jual hp canggih2..nk kata murah..smpai 3K..pelik2..

Leave a Reply

Your email address will not be published.