Teknik Panning Yang Tidak Menjadi

Salam, ok takkan nak publish gambar yang cantik-cantik gak kan, nak publish gak gambar yang tak lawa ni, biar kengkawan dapat kongsikan sedikit ilmu untuk saya pelajari, saya tau ramai kawan-kawan “menembak” saya yang tidak kedekut, layan gambar burukย Teknik Panning Yang Tidak Menjadi HAHAHAHA *gelak kat diri sendiri*.

drift kereta

Gambar ni ambil time malam, so memang agak noise banyak, sejujurnya saya tidak suka mengambil gambar pada malam hari, sebab tak reti nak setting, walaupun rasanya dah ikut apa yang rakan-rakan ajar tapi still hasilnya tidak membanggakan, hhahaaa pelik tapi benar, sebab tu suka ambik gambar time siang je, malam? jangan harap ler nak bersungguh-sungguh nak terlentang kuak dada nak mengambil angle yang cun hahaha.

teknik panning

Hasil teknik panning dari sahabat saya Muhammad Tarmizi, cun bukan?? ok nak masuk kelas fotografi dengan beliau hahahaa, boleh kan? kita gi menembak reramai, bosan asik menembak dengan aiman je, tu pun kadang-kadang tak bagi kerjasama, haziq gak ler yang sporting hehheee.

– Nak try teknik panning disiang hari nanti, tak puas hati pulak kikikiki.

– Silalah berkongsi tips ye ^___^

Comments

  1. Walau apa pun tekniknya, rahsianya cuma satu sahaja. Usaha yang berterusan akan membuahkan hasil yang cantik akhirnya.

    Sekurang-kurangnya kita ada pengalaman tentang teknik-teknik yang salah dalam proses panning ni kan.

        1. Solusinya cukup sederhana.
          Dengan memegang kamera anda, usahakanlah untuk mengikuti gerakan subyek dengan kamera sementara menjaga subyek dalam posisi yang sama di jendela bidik selama eksposur.

                1. Perlu bereksperimen dengan shutter speed, namun garis besarnya ialah subyek yang bergerak cepat misalnya mobil, membutuhkan shutter speed sekitar 1/125 detik, dan subyek yang bergerak lambat misalnya orang bersepeda, membutuhkan shutter speed sekitar 1/60 detik.

  2. X per la Kak Yan Slow2 Kayuh, nanti boleh tangkap pic sama dengan yang bawah tu… Practise Make Perfect. omputeh cakap hehehe. Caiyok2 orang korean cakap plak.

  3. Saya kurang selesa kalau ambil gambar waktu malam kerana banyak noise tetapi saya kalau ambil waktu siang hari mesti jadi.

    Apa yang dikatakan oleh bro DenaiHati betuljuga boleh cuba buat panning Aiman naik basikal.

  4. utk practice akan datang haziq boleh jadi model pelari pulak kot, ambil 100shoot, salah 1 mesti ada yg superb…he he
    terbakar pulak bila k yan cerita pasal DLSR

  5. Gambar kak yan tu kurang sharp hehe, saya penah cuba, sama jela hasilnya macam kak yan, biasalah kurang pro lagi, tapi boleh dikemaskini dari semasa ke semasa teknik tu hehe

  6. Amboi yan, kemain lg jadikan gmbr sy sebagai contoh, padahal gambar x lawa mana pun..

    Panning ni ada teknik dia, nanti kita sama2 bljr huhu yg penting kn tahu shutter speed takat mana, fstop dan iso

    Lepas tu kn snap gunakan setting yg sekali tekan dia snap 5,6 gmbr, kamera kn move ikut pergerakan objek…

    Nanti ada masa kita belajar sama2

  7. panning kena banyak prektis, kalau malam memang agak susah buat panning melainkan ada external flash.. kalau siang biasa saya pakai 1/40 -1/60, depend dengan focal lenght jugak.

    p/s- 18hb mac nnti outing kat putrajaya ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published.