Fenomena Halo Matahari Dan Bulan Di Alor Setar Kedah

Salam, nampaknya Fenomena Halo Matahari Dan Bulan Di Alor Setar Kedah mengejutkan ramai orang, kejadian fenomena halo matahari tersebut dikesan pada tengahari khamis yang mana lingkaran cahaya seakan-akan pelangi mengelilingi matahari ataupun bulan.

halo matahari

Gambar Hiasan, sumber google img

Fenomena Halo Matahari  ini adalah satu fenomena semula jadi, kenyataan tersebut dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia, dan diingatkan juga pada orang ramai yang ingin melihat fenomena halo ini perlu memastikan bahawa mereka harus melindungi kedua-dua mata dari terkena pancaran matahari kerana ianya sangat merbahaya terutamanya kepada mereka yang ingin mengambil gambar diingatkan agar berhati-hati apabila mengambil gambar halo ketika menggunakan kamera Single-lens reflex (SLR), boleh juga baca di Bharian.com.my

– Subahannallah

Author: yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

32 thoughts on “Fenomena Halo Matahari Dan Bulan Di Alor Setar Kedah”

  1. O.. ini rupanya maksud Halo tu.. biasa nya ade dengar tajuk game PC yang nama dia pon Halo jugak.. mungkin pengasas tu amik nama tu sempena peristiwa Halo matahari ni la kot..

    1. ye samalah kita, kalau bulan tu rasanya pernah tengok, kalau yang halo matahari ni tak pernah lagi, maybe ada cuma kena tengok dengan teliti.

    1. iya betul tu, rasanya sebelum ni pernah tengok halo bulan, yang matahari tak pernah lagi, kalau ada kat sini nak juga tengok, taknak terlepas melihat kebesaran alam ciptaan yang maha esa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.