Kota A’Famosa Melaka

Salam, salah satu tempat bersejarah di Melaka yang harus dilawati sekiranya sampai ke Bandaraya Bersejarah Melaka ini, haruslah singgah ke Kota A’Famosa Melaka, satu tempat kesan tinggalan sejarah yang terkenal disana.

kota afamosa

Kota A’Famosa bermaksud “Yang Termahsyur” dalam bahasa Portugis, kota ini telah dibina setelah Portugis berjaya menawan melaka pada tahun 1511.

kota afamosa

Kota A’Famosa ini mempunyai 4 pintu, sangat unik bukan?, dan ianya terletak di Bandar Hilir Melaka, bersebelahan sahaja dengan kaki Bukit Gereja St. Paul.

kota afamosa

Kami ber 5, sorang dalam perut 😀

kota afamosa

Masuk kedalam, anak-anak blur langsung masuk kedalam ni -..-“

kota afamosa

Posing atas meriam kat luar Kota A’Famosa

– Unik sangat tempat ni 😀

Author: yanmie

Engage me on food review, product review, advetorial post and etc, do not hesitate to contact me at yanmie82@gmail.com , thank you :)

26 thoughts on “Kota A’Famosa Melaka”

  1. Ada la beberapa kali pegi afamosa. Masa kecik dulu pegi sini tak tau apa2 pun. Pehal la nak masuk kat tempat yg dah runtuh ni. Bukan ada restoran pun kat dlm tu. Bila dah besar sikit baru la tau nilai2 sejarah sesuatu tempat tp tetap nak ada restoran kat dalam tu

  2. Memang tempat yang bersejarah, Seronok dan teruja bila kesini. nanti azie buat entry pasal melaka gambar banyak tapi tak ada mood nak Edit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.