Salam, Alhamdulillah Baby Irfan dah sebulan lebih, cepatnya masa berlalu, dan alhamdulillah saya dah semakin sembuh (luaran), dalaman yang pastinya lambat lagi sembuh, maklum ajelah Luka Pembedahan Cesarean mengambil masa yang agak lama untuk ianya pulih sepenuhnya. So jom saya share bagaimana tips Penjagaan Luka Pembedahan Czer melalui penerangan yang Doktor berikan semasa saya berada di Hospital dan melalui pembacaan saya.

cesarean

Macam ni lah Baby Irfan dikeluarkan dari perut ibunya~

Maklum ajelah badan nak guna lama, so haruslah kesihatan adalah perkara yang harus diutamakan, lagi-lagi selepas bersalin, banyak urat terputus orang cakap, tambahan pulak ini adalah pengalaman pertama saya bersalin secara pembedahan, bagaikan mimpi ngeri gitu kehkehkeh.

1. Kering dan bersih

Pastikan kawasan jahitan sentiasa kering dan bersih, seeloknya selepas mandi, biarkan kawasan tersebut dikipaskan, maksudnya disini biar betul-betul kering, maklum ajelah jahitan betul-betul di bawah pelipat perut.

2. Berpantang makan

Maksudnya disini, makan kena pantang betul-betul, salah pantang kang nanti ada yang jahitan sampai bernanah-nanah dan gatal, jangan makan makanan gatal seperti telur, udang, sotong dan yang seumpama dengannya.

Pati Ikan Haruan Polleney2

3. Makan Ikan Haruan / Pati Ikan Haruan

Dari apa yang Doktor terangkan kepada saya, jangan Makan Ikan Haruan / Pati Ikan Haruan sejurus lepas bersalin, seeloknya 2 minggu selepas bersalin baru boleh makan/minum, ini dikhuatiri luka luar cepat sembuh tetapi dalaman lambat sembuh, jadi seeloknya biarkan dahulu 2 minggu  pertama, perut/jahitan mengambil masa sendiri untuk sembuh dan kemudian baru teruskan dengan mengambil produk Ikan Haruan tersebut.

Itu ajelah kot yang saya lakukan dalam Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean, selebihnya saya berpantang sama seperti bersalin normal.

– #My Irfan 33 Days ^__^