Kuih Qasidah

Salam, baru ni MIL ada buat Kuih Qasidah, 1st Time Makan Kuih Qasidah ni, saya pun baru tahu ada kuih nama ni hihihi, boleh tahan juga rasanya, nak buat pun Ya Rabbi….senang bangat!

kuih qasidah

Pejam mata pun boleh buat Kuih Qasidah ni, semudah ABC nak membuatnya kikiki *yelah sangat*, mula-mula tu pelik tengok MIL goreng bawang, lepas tu bancuh tepung agak cair dan tambah pulak gula, duk fikirlah dalam kepala ni, kuih apa yang rasa manis ni letak bawang pulak?

kuih qasidah

Rupanya bawang tu goreng dulu baru letak kat atas tepung yang dah siap dimasak atas api tadi, ingat tepung tu bancuh cair tau, kacau sampai likat, lepas tu bolehlah hidang dan letak bawang diatasnya. Rasa kuih Qasidah ni?? ohhhh serius sedap..memang ngam dengan tekak, rasa bawang tu sebati sangat dengan tepung tu.

kuih qasidah

Saya punya heheee, menambah-nambah makannya, punyalah berselera, padahal biasa-biasa aje pun kuih ni, letak gula sikit, tepung dengan air kikiki. Korang kalau nak cuba buat trylah, senang sangat, sedap pulak tu. Gambar atas ni tak dan nak potong-potong dulu, dah nggaaappp hheee~

– Next time nak try buat sendiri, letak pewarna hijau ok kot kan 😀

You Might Also Like

17 Replies to “Kuih Qasidah”

    1. Mak mertua cakap orang kedah biasa buat kuih ni, tah lah…1st time juga makan ni, trylah buat, bahan hanya tepung, gula sikit, bawang dan air hehee…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge