Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

Salam, ada kawan kat instagram saya request Resepi Ikan Siakap 3 Rasa, ok saya share disini juga untuk rakan-rakan pembaca blog ni, resepi sendiri je, takde google mana-mana, janji cukup 3 rasa hahahaha, jenis masak tak reti nak main sukat-sukat, semuanya main sedap rasa je hikhikhik.

ikan siakap 3 rasa

Letak kat pinggan besar hihihi, sebab hero-hero kat rumah ni suka makan yang berkuah, so haruslah buat kuah banyak sikit, baru puas nak makan kata diorang.

ikan siakap 3 rasa

Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Bahan :-

1 Ekor Ikan Siakap

2. Thai chili paste (Mae Pranom)

3. Cili Kisar 2 Sudu

4. Tomato potong kecil-kecil

5. Nenas potong kiub kecil

6. Bawang Putih 2 biji – ketuk je

7. Timun potong dadu kecil-kecil

8. Cili api/cili besar potong kecil

9. Sos Cili

10. Garam secubit

11. Daun Bawang

Cara Memasak :-

  • Goreng Ikan Siakap, saya suka goreng garing jadi boleh ratah sampai ke tulang-tulang ikan hahhaa
  • Ketepikan ikan siakap tadi, tinggal minyak sikit je kat kuali, goreng bawang putih sampai naik bau, masukkan thai chili paste (Mae Pranom) dan cili kisar tadi, masak sampai pecah minyak
  • Masukkan sos bahan no 4,5,7,8 dan 9
  • Masukkan air sedikit untuk dijadikan kuah, masukkan garam secubit, sebelum tu rasa dahulu kuah tersebut, sebabnya thai chili paste tu dah ada rasa masin sikit. kalau ok just biar je macam tu. kat dalam ramuan tu dah ada rasa, masam, manis, masin sikit…
  • Tabur Daun bawang untuk hiasan

Siap untuk dihidang..nyummm dapppnyyeee!!

  thai chili paste

Thai Chili Paste (Mae Pranom Brand)

Suka guna Thai Chili Paste (Mae Pranom Brand) ni, suka letak dalam tomyam, paprik, dan macam-macam lagi masakan kedai, kalau masak letak thai chili paste ni mesti si Abang ni puji melambung-lambung “Kenapa ye ibu masak sedap sangat!!, macam makan kat kedai” hahahaha itulah diaa pujian dari si Abang kekekeke, oh ye, letak sikit thai chili paste dalam nasi goreng pun sodappp..tak caya? trylah rasa macam mana…

* Sorry gambar tak cun coz snap dari phone je

– Biarlah orang cakap sakit mental snap gambar makanan, janji hati senang hahahaa

Comments

  1. sedap je nampak…setakat ni menu berbuka masih lagi di bazaar ramadhan….hehehe…menu bersahur MIL yg sediakan….menantu tolong makan je….[menantu bagus camtu ler….. :-p)

  2. sib baik baru lepas sahur…taklah perut mengganas tetiba…hehe

    baru tau ada thai cili paste tu…leh try carik..nak try utk nasi goreng thai..

    thanks kak yan berkongsi..

  3. dah siap masak baru sibuk tanya pakcik gugel macamne nk masak siakap 3 rasa ni..eh samalah pulak..masak main campak2 ni tkyah sukat2 memang selalu menjadi..mabeless

  4. dah siap masak baru tanya pakcik gugel mcmne nk masak siakap rasa ni..eh samalah..main campak2 tk sukat2 tu yg mabeless kan..hehehe

  5. meriahnya masakanni..dah bukan tiga rasa ni..bermacam-macam rasa adani…so yummy…favorite ni.kalau masak steam pun ok kan untuk siakap..

  6. salam.. yanmie.. amboi sedap nya ikan tu… kat mana pulak nak dapatkan sos ikan tu? akak kalau masak2 ni tak berani nak letak sos ikan segala bagai.. tau yg fresh je..

Leave a Reply

Your email address will not be published.