Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

yanmie 35

Salam, ada kawan kat instagram saya request Resepi Ikan Siakap 3 Rasa, ok saya share disini juga untuk rakan-rakan pembaca blog ni, resepi sendiri je, takde google mana-mana, janji cukup 3 rasa hahahaha, jenis masak tak reti nak main sukat-sukat, semuanya main sedap rasa je hikhikhik.

ikan siakap 3 rasa

Letak kat pinggan besar hihihi, sebab hero-hero kat rumah ni suka makan yang berkuah, so haruslah buat kuah banyak sikit, baru puas nak makan kata diorang.

ikan siakap 3 rasa

Resepi Ikan Siakap Masak 3 Rasa

Bahan :-

1 Ekor Ikan Siakap

2. Thai chili paste (Mae Pranom)

3. Cili Kisar 2 Sudu

4. Tomato potong kecil-kecil

5. Nenas potong kiub kecil

6. Bawang Putih 2 biji – ketuk je

7. Timun potong dadu kecil-kecil

8. Cili api/cili besar potong kecil

9. Sos Cili

10. Garam secubit

11. Daun Bawang

Cara Memasak :-

  • Goreng Ikan Siakap, saya suka goreng garing jadi boleh ratah sampai ke tulang-tulang ikan hahhaa
  • Ketepikan ikan siakap tadi, tinggal minyak sikit je kat kuali, goreng bawang putih sampai naik bau, masukkan thai chili paste (Mae Pranom) dan cili kisar tadi, masak sampai pecah minyak
  • Masukkan sos bahan no 4,5,7,8 dan 9
  • Masukkan air sedikit untuk dijadikan kuah, masukkan garam secubit, sebelum tu rasa dahulu kuah tersebut, sebabnya thai chili paste tu dah ada rasa masin sikit. kalau ok just biar je macam tu. kat dalam ramuan tu dah ada rasa, masam, manis, masin sikit…
  • Tabur Daun bawang untuk hiasan

Siap untuk dihidang..nyummm dapppnyyeee!!

  thai chili paste

Thai Chili Paste (Mae Pranom Brand)

Suka guna Thai Chili Paste (Mae Pranom Brand) ni, suka letak dalam tomyam, paprik, dan macam-macam lagi masakan kedai, kalau masak letak thai chili paste ni mesti si Abang ni puji melambung-lambung “Kenapa ye ibu masak sedap sangat!!, macam makan kat kedai” hahahaha itulah diaa pujian dari si Abang kekekeke, oh ye, letak sikit thai chili paste dalam nasi goreng pun sodappp..tak caya? trylah rasa macam mana…

* Sorry gambar tak cun coz snap dari phone je

– Biarlah orang cakap sakit mental snap gambar makanan, janji hati senang hahahaa

35 thoughts on “Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

Next Post

Dulux Inspire Pilihan Cat Terkini Lagi Ceria

Hari raya tak lama lagi kunjung tiba, pastinya saat inilah yang dinanti-nanti oleh semua orang untuk menghias dan mencantikkan rumah, saya sendiri bercadang ingin mengecat bilik anak, nak beri kelainan dari yang sebelum ini sempena raya, mesti anak-anak suka ni. Maklumlah bilik diorang sekarang ni punyalah kotor,  conteng macam-macam kat […]

Subscribe US Now