Tips Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpuasa

Salam, hari ni nak kongsikan cara saya, Tips Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpuasa, alhamdulillah syukur saya tidak mempunyai masalah dalam penyusuan susu ibu di bulan puasa, alhamdulillah bekalan susu ibu untuk Baby Irfan mencukupi.

Tips Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpuasa

Google img

Untuk pengetahuan ini merupakan pengalaman kali pertama saya menyusukan anak dibulan puasa, sebelum ini anak-anak saya menyusu susu formula, jadi tidak ada masalah dengan bekalan susu, pergi je dapur bancuh susu, then siap!.

Berbeza dengan kali ini, saya menyusukan Baby Irfan sepenuhnya dan disamping itu berpuasa, satu pengalaman yang sangat bermakna untuk saya.

Alhamdulillah saya tidak mempunyai masalah lemah-lemah badan ke apa ke, cergas je macam biasa, malah bertambah rajin jadinya hehee, sebab takde masa nak berlembik-lembik, saya banyak kerja dan tugasan yang penting dalam bulan puasa ni, jadual harian saya bertukar, semakin sibuk.

Jadi saya tidak ada masa untuk memikirkan tentang bekalan susu tidak cukup, saya sentiasa berfikiran positif, sentiasa cakap dalam hati, “insyaALLAH susu ibu cukup untuk Baby Irfan”. bukan setakat bulan puasa je, memang saya selalu cakap macam tu dalam hati hihihi.

Jadinya cara saya meh nak share :-

Bersahur

  • Bersahur dipenghujung waktu
  • Pastikan dalam pinggan ada nasi, sayur dan lauk (dalam kuantiti sedikit, coz nak minum air masak banyak)
  • Makan kurma (kurma kat rumah ni sedap so memang makan banyak), dan jangan tak tahu buah kurma juga antara makanan penggalak pengeluaran susu ibu, jadi amalkan memakan kurma!.
  • Air milo suam 1 gelas
  • Air masak sebanyak yang mungkin, ini penting!

Berbuka

  • Makan buah kurma
  • Air masak
  • Starter sikit, amik rasa je
  • Nasi, lauk, sayur (bulan puasa memang makan sikit, cepat kenyang)
  • Minum air masak banyak-banyak sekerap yang mungkin

Semasa sesi penyusuan bersama Baby Irfan :-

  • Macam biasa posisi lying down bersama baby Irfan
  • Cara mendakap bayi juga boleh merangsang pengeluaran susu ibu kerana bayi suka didakap dan selesa
  • Biarkan bayi suka hati dia nak hisap lama mana, juga dapat merangsang pengeluaran susu ibu
  • apa bila bayi menyusu sebelah kiri jangan alih dahulu ke sebelah kanan, biarkan 1 sesi untuk 1 bahagian, dan sesi seterusnya untuk bahagian sebelah lagi, ini kerana khasiat tinggi yang terdapat dalam susu adalah bila mana bayi menyusu terlalu lama. Susu permulaan hisapan agak cair, yang pertengahan dan akhir adalah yang pekat. pendek kata sini, semakin lama bayi menghisap, semakin banyak khasiat yang diperolehi olehnya.

Dalam bulan puasa ni, kena jaga makan, biar kita berpuasa dan anak terus mendapat khasiat yang sepatutnya, jadi makanan yang berkhasiat adalah penting untuk kita ambil, ingat apa yang kita makan itu yang anak dapat, so jaga pemakanan.

– Happy Breastfeeding di bulan puasa ^_^

Comments

  1. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all
    is needed to get set up? I’m assuming having a blog like
    yours would cost a pretty penny? I’m not very internet
    smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be
    greatly appreciated. Thank you

  2. terima kasih ats perkongsian ni. Saya pun ada bby yg sedang menyusu badan. Makan kurma mmg terbukti dapat bantu ibu yang menyusukan bby menghasilkan susu sprt biasa wlpun pd bln puasa.Selamat meraikan ramadan sdri dan salam kenal dr cikmatahariku, pertama kali dtg sini..:)-

Leave a Reply

Your email address will not be published.