Kaspersky Anti-Virus 2009


Semalam hubby ajak gi cari CD KAV 2009. Jenuh gak arr cari coz… kebanyakan kedai tak de stok. nasib baik ada satu kedai nie ada jual. haaa lega sikit rasanya. Bolehlah pakai untuk setahun dengan harga yg takdelah mahal sangat cuma RM 55.oo je. Install pun senang, pc still ok lg, x berat. Tapi masa install ada problem sikit coz AVG08 tak leh nak remove, Nasib baik refer kat site Putra. adalah gak member2 yg membantu. Alhamdulilah…install berjaya, dan segala Virus, Parasit dll dapat delete. Lega rasanya nak melayari internet tanpa sebarang kerisauan, keraguan dll…hehehee…

Kenapa Perlu Makan Dengan Perlahan

* Membantu menurunkan berat badan. Otak memerlukan kira-kira 20 minit untuk memberi isyarat kenyang kepada anda.

* Anda boleh menikmati makanan dengan sebaiknya. Jika tidak, anda muda tersedak ketika makan.

* Sistem pencernaan menjadi lebih baik. Anda dapat mengunyah makanan dengan sempurna. Kunyah sebanyak 32 kali sebelum menelan agar pencernaan lebih lancar.

* Membantu mengurangkan tekanan. Tekanan dapat dihilangkan sementara saat menikmati makanan.

* Gaya hidup ‘segera’ membuatkan kita mudah terdedah kepada makanan segera atau makanan ringan. Sebaiknya, masaklah sendiri.

– Sumber dari Rapi. Keluaran 1 ogos 2008

Aksi Aiman dan Haziq menyusu botol

http://www.blogger.com/img/videoplayer.swf?videoUrl=http%3A%2F%2Fv2.nonxt3.googlevideo.com%2Fvideoplayback%3Fid%3D0f508f402ba92197%26itag%3D5%26begin%3D0%26len%3D86400000%26app%3Dblogger%26et%3Dplay%26el%3DEMBEDDED%26ip%3D0.0.0.0%26ipbits%3D0%26expire%3D1264771817%26sparams%3Did%252Citag%252Cip%252Cipbits%252Cexpire%26signature%3D81565A50A8E642B3E51E2F9F11B320DB5EEB095E.438A64D73C4EEFFFDDA41D601266847CE65718AF%26key%3Dck1&nogvlm=1&thumbnailUrl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2FThumbnailServer2%3Fapp%3Dblogger%26contentid%3Df508f402ba92197%26offsetms%3D5000%26itag%3Dw320%26sigh%3DSzJ5MMzqwa7K4ZdS4NTsdDjsF9k&messagesUrl=video.google.com%2FFlashUiStrings.xlb%3Fframe%3Dflashstrings%26hl%3Den

Aksi Aiman dan Haziq tengah menyusu botol sambil mengentel-gentel bucu bantal busuk. Cuba perhati…samakan ape yg diorang buat…hehhehee…

Aiman dan Haziq bermain kereta

http://www.blogger.com/img/videoplayer.swf?videoUrl=http%3A%2F%2Fv24.nonxt6.googlevideo.com%2Fvideoplayback%3Fid%3D546ea58b75cc0324%26itag%3D5%26begin%3D0%26len%3D86400000%26app%3Dblogger%26et%3Dplay%26el%3DEMBEDDED%26ip%3D0.0.0.0%26ipbits%3D0%26expire%3D1264771817%26sparams%3Did%252Citag%252Cip%252Cipbits%252Cexpire%26signature%3D4603076DE4D3DE7A84402F6FE341F99C2A2814C0.7292BDFAF845879358C4AAD88CBC6BE875CB7C5E%26key%3Dck1&nogvlm=1&thumbnailUrl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2FThumbnailServer2%3Fapp%3Dblogger%26contentid%3D546ea58b75cc0324%26offsetms%3D5000%26itag%3Dw320%26sigh%3DEqHpOmUx5xa1TKax7UEXO3Ffcqg&messagesUrl=video.google.com%2FFlashUiStrings.xlb%3Fframe%3Dflashstrings%26hl%3Den

My 2nd Baby (Haziq)




Memperkenalkan kepada teman2 semua. inilah dia baby boy kedua saya yang bernama Muhammad Haziq. Lahir pada 23-Okt-2007 pada jam 5.20pm. Alhamdulillah sekarang Haziq dah pun 10 bulan lebih. Hidup ini bertambah bahagia dengan kehadirannya. Alhamdulillah ya Allah.

Selamat berpuasa

Alhamdulillah….besok dh mula berpuasa. Nampak gayanya aku tak dpt berpuasa, kena tggu lepas cuti. hehee…yang pasti besok pagi kena bangun masak lauk bersahur untuk hubby. nampaknya dia berpuasa seorang jelah. Menu bersahur untuk besok pun aku dh listkan nk masak ape, yg penting x leh yang pedas2 sangat coz nanti sakit perut. menu untuk berbuka puasa pulak belum fikir, yang pasti lepas nie nak jenguk dapur teman2…tengok menu apa yg ada…hehee…Buat teman2 walau diamana berada, saya ucapkan selamat menyambut bulan ramadan almubarak…

Merdeka 51 Tahun.

Hari ini begitu special sangat, dimana pada hari ini negara tercinta ‘Malaysia’ menyambut hari kemerdekaan yang ke 51 Tahun. Alhamdulillah, hidup di bumi malaysia yang aman, damai, sentosa dan berbilang kaum. Semalam sambutan Ambang Merdeka di KLCC dan Dataran Merdeka. Memang meriah sgt, tgk kat TV je. Pagi tadi perarakan. best gak..pun tgk kt TV. Apa2 pun aku mendoakan agar Negaraku tercinta Malaysia aman, sejahtera dan bebas dari peperangan. Kepada semua rakyat Malaysia walau dimana berada ku ucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 51 Tahun.

Pentingnya minum susu ketika Hamil


Wanita yg tdk minum susu secara teratur ketika hamil kemungkinan dapat bayi dengan berat badan lahir rendah ataupun bayi yang alergi serta mengalami gangguan pertumbuhan saat dalam kandungan, menurut para ahli.

Suatu tim penalti membandingkan berat bayi saat lahir dari ibu yang rutin minum susu minimal satu cangkir sehari dnegan ibu yang saat hamil kurang atau tidak minum susu secara teratur. ternyata bayi dari ibu peminum susu memiliki berat badan yang lebih baik.

Sebanyak 300 wanita terlibat dalam penelitian dan dipublikasikan dalam Canadian Medical Association Journal, mereka bukan perokok dan hidup sihat selama hamil. Seperempat dari para ibu tersebut mengatakan tidak rutin minum susu setiap hari.

Tim ahli kekutuai oleh Kristine Koski, director dari School od Dietetics an Human Nutrion, McGill University Montreal, Canada, mengatakan bahawa penelitian ini penting sebab meningkatnya jumlah wanita yang tidak mengkonsumsi susu saat hamil dan memiliki asupan lemak yang lebih rendah, pertumbuhan berat badan yang terbatas dan gangguan alergi, kerana kebiasaan minum susu saat hamil salah satunya adalah mencegah intoleransi laktosa.

Para ibu dan tenaga kesehatan perlu mengetahui diet susu dapat mengatasi keperluan nutrisi penting dan efek buruk dari perkembangan janin

Ibu-ibu yang diteliti adalah mereka yang berusia 19thn – 14thn dan yang melakukan pemeriksaan kehamilan ditiga hospital di Calgary antara Mei 1997 dan Jun 1999. Diantara mereka 72 ibu yang tidak mengamalkan meminum susu secara minima satu gelas sehari.

Satu cawan gelas susu sehari ertinya mengandung 2.5 mikrogram vitamin D, jumlah ini merupakan nilai yang sangat bermakna dari 5 mikrogram vitamin D yang sarankan setiap hari. Vitamin D tersebut penting untuk pertumbuhan dan kekuatan tulang. Kalsium dari ibu sangat diperlukan oleh janin yang disalurkan melalui umbilikus.

Penelitian sebelumnya yang dilakukan oleh para ahli dari University of Southampton menjelaskan bahawa anak yang berasal dari ibu yang kekurangan vitamin D selama hamil memiliki pertumbuhan tulang yang lebih rendah dibandingkan dengan masa tulang normal, hal ini dapat menyebabkan risiko fraktur akibat osteoporosis dikemudian hari.

Meskipun demikian nutrisi yang terkandung didalam susu dapat digantikan dengan jenis makanan lain atau suplemen

Anjuran diet ibu hamil yang harus dilakukan setiap hari setidaknya mengkonsumsi satu porsi susu, keju dan yogurt.

Sumber kalbefarma.com