Pengalaman Bersalin Baby Irfan 21.12.12

Salam, ehemmm dah habis pantang 44 hari, now contine pantang 60 hari pulak yang hanya tinggal beberapa hari nak habis, lepas tu insyaALLAH sambung berpantang 100 hari, kikiki..gila tekun berpantang *berpantanglah sangat* hahaa, actually berpantang makan sebenarnya, belum berani nak makan benda-benda gatal dan angkat benda-benda berat, maklumlah kelahiran kali ini berbeza dari sebelumnya. jom saya kongsikan pengalaman bersalin Baby Irfan, saya tahu ramai yang tunggu entry ini..ekekeke *perasan*

irfan3

Nama : Muhammad Irfan B. Mohamad Suhelmi.
Berat semasa lahir : 3.2kg
Masa : 5.37 Pagi
Kaedah Kelahiran : Pembedahan

syukur alhamdulillah hadiah hari lahir yang sangat bermakna buat saya dalam hidup bila mana saya melahirkan Baby Irfan sehari selepas saya menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 30 Tahun pada 20.12.12 yang lalu.

Continue reading “Pengalaman Bersalin Baby Irfan 21.12.12”

Cara Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean Selepas Bersalin

Salam, Alhamdulillah Baby Irfan dah sebulan lebih, cepatnya masa berlalu, dan alhamdulillah saya dah semakin sembuh (luaran), dalaman yang pastinya lambat lagi sembuh, maklum ajelah Luka Pembedahan Cesarean mengambil masa yang agak lama untuk ianya pulih sepenuhnya. So jom saya share bagaimana tips Penjagaan Luka Pembedahan Czer melalui penerangan yang Doktor berikan semasa saya berada di Hospital dan melalui pembacaan saya.

cesarean

Macam ni lah Baby Irfan dikeluarkan dari perut ibunya~

Maklum ajelah badan nak guna lama, so haruslah kesihatan adalah perkara yang harus diutamakan, lagi-lagi selepas bersalin, banyak urat terputus orang cakap, tambahan pulak ini adalah pengalaman pertama saya bersalin secara pembedahan, bagaikan mimpi ngeri gitu kehkehkeh.

Continue reading “Cara Penjagaan Luka Pembedahan Cesarean Selepas Bersalin”