Comment Box Intense Debate – membantu menaikkan trafik blog korang

Q6768XQWK9PG – korang abaikan je yea…hehee…

Salam buat semua

hari nie nak share lagik satu benda…ehehe
comment box Intense Debate seperti yg korang tgk kt ruangan komen blog nie
ruangan komen dr blogger Yan dh offkan terus
tp korang jgn risau..komen2 korang yg dulu tu ada
cuma yan tak import ke Intense Debate aje
 Ekceli dh lama berkenan nk guna Commentluv
tp Commentluv mmg x support blogger time tu
cuma blog wp aje yg blh
so hasil mengugel…yan jumpa pasal comment box Intense Debate nie
apa lagik sgt teruja guna coz siap dgn mcm2 plugin
dan antaranya Commentluv….wa…suke..suka…ekeke
See…sgt cantek kan..teratur gitu *sedap je mata memandang*
bahkan tuan pnya blog blh reply terus kt bwh komen tu
meh tgk apa istimewanya comment box intense debate nie…

1. Reply-By-Email
Respond to and moderate comments with ease via email, even if you’re on the go. Just because you’re away from your computer does not mean the conversation stops.

2. Email Notifications
Commenters receive email alerts when a response to their comment is posted, linking them directly to the response. Add in reply-by-email, along with the option to subscribe to all comments and let the debate ensue!

3. Reputation Points & Comment Voting
Your readers will start to build their reputations commenter IntenseDebate when they create an account. Their reputation score is based on the quantity, and more importantly the quality, of the comments they’ve made across all sites with IntenseDebate. Bring the quality comments to the Forefront.

4. Twitter
Give your commenters the option to send a simultaneous tweet when they post a comment. It’s a great way to let your commenters spread the word about your site and drive new traffic and comments!

5. Widgets
We’ve built some fancy widgets based on your feedback. You can display your blog’s comment stats, the most recent comments made on your blog, your most popular posts, the most recent comments you’ve made, and even who the top IntenseDebaters are.

eh…bnyk lglah..klu nk citer mmg berjela2…hehe
lagik senang korang usha terus ke SINI

Pstttt!!! agak2 pasni klu ada yg dengki ke spam2 komen ke…blh terus band je..haha
yg tu mmg Yan sgt suke….kuikuikui…

Cara mudah tingkatkan Trafik Blog korang

Semalam cit chat dgn si bujang hensem Dir.
dia tnya pasal segala benda trafik blog nie ler.
so kt sini Yan sharekan utk semua…bak kata Dir “Sharing is Love”…hehehe
ekceli Yan xdelah terer bab2 trafik nie
ilmu yg ada nie pun coz atas kerajinan mengugel sana sini sejak berbelog thn 2006 lg
Yan mmg mementingkan trafik blog
ops…sebelum tu…entry nie utk blogger2 yg baru nk blajar SEO
yg otai2 tu xyah baca yea…*malu seh…ekekeke*
ok…jum follow yea pelajaran hari ini…hehe..
ekceli mmg Yan amalkan benda nie sejak dr mula blogging thn 2006
hasilnya mmg memuaskan hati…korang klu x caya sila cuba sdiri okey…
Caranya:-
1. Ping Blog korang sekurangnya sekali sehari
Banyak website yang menyediakan web ping ni, korang search sahaja Ping di Google. Antara website popular yang Yan selalu guna antaranya Ping-o-matic, Technorati,¬†Pingler, Ping My Blog, Gengblogger. wah bnyk nie klu nk listkan…korang gugel sdiri ok..tp Yan rajin guna 4 ping website tu je, itu pun dh memuaskan hati sgt2…ehehehe…korang cuba tau..tgk camne hasilnya ngan korang. kasik sesak sikit trafik blog korang..secara x lngsung fulus pun masuk..ekekeke…*yelah makin ramai yg klik2 kan..hehehe*
2. Pasang Meta Tags
merupakan cara menyampaikan maklumat penting ke search engine (Mesin Pencari) mengenai¬† maklumat suatu halaman. Untuk memasang Meta tag diBlogger caranya cukup mudah, mula2 masuk ke Edit HTML kemudian copy paste kod dibawah ini, biasanya kod meta tags diletakan dibawah kode dan jangan lupa tukar kode warna kuning di bawah dengan description blog korang, dan mcm tu jugak dgn keywors, tukarkan shj kepada keyword yg korang nk utk memancing spider2…utk melekat kt enjin carian…
Tulis description disini‘¬† name=’description’/>
keyword1 keyword2 keyword3 …‘ name=’keywords’/>
INDEX, FOLLOW‘ name=’ROBOTS’/>

cth mcm yan pnya…..


klik pada gambar untuk tumbesaran

Setelah siap blhlah preview dulu okey…agak2 xde masalah. korang blhlah terus Save kan..see…semua abc gitu.. Selamat Mencuba dan selamat meng SESAKkan blog…ekekeke…

later yan sharekan lg yg lain2…buat yg nie dulu okies…

Cara buat Favicon

Baru nie fara-eng ada tnya Yan camne nk buat Favicon
dia buat asik2 x jadik aje

so Yan sharekan kt sini cara buat favicon tu yea

Cara yg nie hanya untuk mereka yang menggunakan flatform Blogger
So untuk wordpress Yan x tau
tp Yan dh carikkan untuk fara cara buat Favicon di WordPress
harap fara dpt buat..yea
Fara blh Klik SINI utk Tutorial
mmg senang sgt2…

dan untuk Pengguna blogger blh ikut cara bawah nie yea..
Sebelum tu nk bgtau apa itu Favicon
Favicon tu ialah shortcut utk “FAVOURITE ICON”
dan  Favicon jugak  dimaksudkan untuk memudahkan
mengenali sebuah blog ataupun website
pendek kata kiranya ada identiti tersendiri arr
x perlu nk gunakan lagi logo dr blogger *untuk pengguna blogger*
Untuk buat Favicon
ikut step2 kt bawah nie yea..:-
Step 1  (Copy code kat bawah nie)
http://sl.glitter-graphics.net/pub/1008/1008951xbh88shb03.gif’ rel=’shortcut icon’ type=’image/x-icon‘/>
* Tulisan merah nie tukar dgn url gmbr yg korang nk guna sebagai Favicon
Step 2
Pergi kat Dashboard Blogger, Layout/Template kemudian klik Edit HTML
Pastekan code diatas di bawah code dibawah ini


untuk lebih jelas tgk gmbr bwh nie
Korang sila Preview dahulu
kalau ok blh lah terus savekan yea
oh yea ini satu cara untuk menampilkan Favicon tu untuk selalu keluar
sbbnya kalau pastekan dibawah
Favicon tu kadang2 pening..*kejap ada kejap xde*
klu guna cara yang Yan kasik nie insyallah Favicon korang x main nyorok2..

Untuk favicon imej blh carik kat SINI

Google Index dan SEO

Sejak tukar domain name nie
Trafik blog jatuh merudum
maklumlah SEO dh xkenal dgn link blog baru Yan nie
yang duk masih terindex link blog yg lama
so hasil kerja keras 1 mggu alhamdulillah naik balik trafik blog..fuh!!! lega
tapi tu ler xdpt nk pintas lg link blog lama yg dh x wujud nie
tgk gmbr bawah yea kengkawan ku…
Link blog yang lama masih lagik di kedudukan no 1
hasil carian dr keywords “Permata Hatiku”
dan link blog baru alhamdulillah dh google dh index
masuk 1st page lg tu..vanggaaa kejap..ahaks..
tp tuler xdpt nak pintas link blog yg lama tu
adoii…kena kerja keras lagik nie…
Yang nie lak Keywords “Permata Hatiku”
mmg ramai jugak yg carik keywords nie yea..hehehe
kebetulan sama dgn nama blog Yan
Pssstt!! korang lak camne?
klu nak page korang senang terindex oleh enjin carian
korang kenalah submit blog ke SEO Friendly
Paling senang dan mudah Yan cadangkan korang submit kt LINK bwh nie

Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!

Selamat mencuba
nnti yan ajar lagik tips yg lain yea len kali
ada bnyk cara lg..cthnya menggunakan googlewebmaster
pasang meta Tag, ping blog..dan bnyk lg
later yan hapdate lagi yea..
nie haa…cooking time dh….ehehehe…

Secara rasminya berpindah ke http://www.yanmieonline.com


Salam buat semua kengkawan
dengan ini secara rasminya Yan umumkan
bahawa blog ini telah bertukar nama domain a.k.a link
ke domain yg baru http://www.yanmieonline.com
link yang terdahulu http://www.coklatstrawberry9.com tidak lagik digunakan
so minta kengkawan tukarkan link yg dulu ke link yg baru
dan untuk makluman link yg terdahulu tidak akan redirect
ini kerana Yan telah bertukar ke hosting yg lain

Dan pada semua followers Blog nie
sesiapa yang masih ingin setia memfollow
sila ikut arahan dibawah untuk mendapatkan hapdate terbaru blog ini
coz klu x tukar sampai bila2 tak tau yan ada hapdate blog ke tak
kalau tak follow pun takpe takde paksaan

sila ikuti langkah2 dibawah untuk refollow blog nie semula
harap dapat membantu

1. Sila login ke dashboard blogger korang
dan tgk kt bhgian reading list mcm kt gmbr atas nie
klik MANAGE dan korang akan dibawa ke window baru

2. Seterusnya klik pada bahagian setting seperti gmbr diatas

3. Klik pada STOP FOLLOWING

4. Klik STOP FOLLOWING lg sekali untuk pengesahan

Dengan hanya melakukan 4 langkah ini
korang berjaya untuk stop memfollow blog yg lama
dan lepastu blh lah follow blog Yan semula mcm biasa dr blog Yan
ataupun dashboard korang
selamat mencuba…

Sekiranya ada sebarang kesulitan blh YM dgn yan
ataupun leh email ke yanmie@yanmieonline.com
Thanks pada semua kengkawan
dan harap maaf jugak andainya menyusahkan kengkawan yg lain..

Sekian tutorial utk kali ini…hehehe *lama x buat tutorial*

Berat ke Blog korang Loading? – cek kat sini


Berapa berat ke blog korang loading??
dh cek ke belum?? dulu2 yan penah cek…sangat2 lmbt loading
sbbtu yan kerap kali tukar template
x suka lah nk tunggu lama2 blog loading nie
nak tertido di buatnya menuggu blog tu abis loading

So klu ada blog yg lambat loading tu mmg yan mls nk komen atau blogwalking..huhuhu
sangat2 sori ok! yan nie jenis x tahan sabar…hehee
kadang tu bila komen pun susah
klu buat komen tu popup window oklah jugakkan
takdelah nk tunggu lama…nk load je punya lama apatah lg klu komen..huhu

oklah kat bawah nie ada ruangan utk mengukur berapa besar ukuran (size) blog dan seberapa cepat loadingnya…
Untuk menggunakan alat dibawah ini korang tinggal memasukkan alamat blog
yang ingin di cek
pastu tunggu aje resultnya
Hasil yang ditampilkan yaitu : Size, Load Time dan Avarege Speed per KB.
Yang perlu diperhatikan adalah “Size”,
karana “Load Time” dan “Avarege Speed per KB” hasilnya akan selalu berubah-ubah.
Jika hasil test menunjukkan blog korang size-nya lebih dari 100 KB, usahakan untuk menguranginya dengan cara mengurangkan gambar atau link yang kurang berguna seperti jam, kalender, widget dll.
Dengan alat ini km juga blh membezakan dengan web/blog kepunyaan orang lain.
Selamat mencuba.

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. coklatstrawberry9.com)    

 

Ping Your Blog To Get Readers







Ping was some software that will send newest post from your blog through to all blog search engine like, Technorati, Weblogs, Feedburner and etc and at the same time with really was easy your blog were indexed by google.

Then if you made post just then in at that time also ping software immediately sent to Blog Search Engine. Each provider to facilities blog like WordPress, Blogger, Typepad etc had software ping differed.

If you using WordPress url for ping is : Pingomatic, blogger with Weblogs. So the manufacturers blog would quickly got traffic be different to website normally, because of the article this was spread the area quickly and would fast got back link is your article really just and fresh then if being reader that read and he thought that was good then wilingly he would add link your article to other blog

There was also facilities ping outside from that my explained that is going throught pingoat and pingomatic his method simple then add url link your blog and submit.

And was kept being waiting in several weeks blog you will be in blog the other person by means of search google with keyword th “name your blog”.

Cara Pembelian dan Setting Custom Domain





Sebenarnya ramai yang bertanya dgn Yan

mcm mana caranya nak buat pembelian dan setting custom domain

caranya sgt mudah, simple dan ringkas..masa yan buat pembelian dulu pun proses lebih kurang dlm 5-10 minit aje..

Dan buat pengetahuan kawan2 semua yan menggunakan hosting

dari godaddy.com

Harganya pun x mahal..hanya $10 dollar shj utk 1 thn…

duit Malaysia setelah di tolak, campur, darab, bahagi, kuasa2..

adalah dalam RM 35.oo aje..

Yang bestnya dgn menggunakan hosting godaddy, Yan masih menggunakan platform Blogger..

So mmg xde masalah lngsung..ini kerana dashboardnya masih sama..

dan x perlu nak heboh2 kat semua kawan2 tuk tukarkan URL yg baru

ini kerana blogger link terus ke URL baru

so mmg xde masalah..

dan proses pemindahan blog sepenuhnya hanyalah memakan masa 3 hari shj..

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2X8RMLsN61I]

Sumber Purchasing and Setting Up a Custom Domain Through Blogger

Dan pada AbgCM harap berpuas hati dgn penerangan Yan..ehehe..

Ape pun segala2nya dihujung jari..

dan Welcome To The Club..

Klu ada yg ragu2 ke tak pasti ke..jgn segan2 tuk tanya Yan k..

Life Traffic


Actually entry nie Yan nak posting smlm
di sebabkan kesibukan so baru ari nie dpt yan posting
ingat lg tak sebelum nie Yan ada posting pasal
yan sakit ulcer mulut??

Tak sampaipun seminggu entry pasal nie
tetiba yan terpanggil tuk tgk Life Traffic Feed
tengok2 ada pengunjung dr Japan
masuk melalui google dgn key “Sakitnya Ulser Mulut”
Tak sangka tak sampai seminggu pasal entry nie
dah pun terindex di google

mmg yan tau page yan senang terindex..
Sebab tu dapat Page Rank 3..hehehe..
tapi yang nie
cam satu kejutan plak..entry baru 5 hari je..
Harap2 makin tinggilah Page Rank Yan nie..

.:*Tips untuk naikkan PR dan tarik ramai pembaca*:.
sila rujuk entry sebelum ni dlm Tutorial yan..Klik kat bawah nie:-

1. Ping your Blog to get Reader
2. Ranking Technorati
3. How To Increase Your Google PR
4. Tukar Link
5. salah satu cara cepat melalui google sitemap

Oklah sekian….hehehe..harap dpt membantu..