Kerabu Sotong Ber Apple


Semalam duk memikir2 nak makan ape
maklumlah org tgh berdiet..huhuhu
tetiba timbul idea nak buat kerabu sotong
tp sotong xletak bnyk coz kalorinye tinggi
bahan pun guna apa yg ada dalam peti aje
kira resepi sdiri..hihii..sesuka hatik jek buat..

nie lah dia hasilnya….
taarraaaa

Bahan2
sotong
serai
bunga kantan
buah apple hijau
carrot
timun
bwg merah
cili api/cili besar
olive oil
limau nipis
sos ikan

* sukatan semua men agak2 aje..hhihihi*

Cara menyediakan
Rebus sotong, amik air rebusan sotong, jgn buang
pastu gaulkan semua bhn2 yg dh dipotong td
bersama sotong dan sedikit air rebusan sotong
letak sikit sos ikan dan olive oil…xyah letak garam dh
coz sos ikan tu dh masin..lepastu perahkan limau nipis..
dah siap!!! blh lah dihidang…

Yan mkn gitu je..marbeles..cubalah..nie kerabu sesuka hati je

* Psstt!! mood hepi coz pg td timbang turun 2 kg…yihaaaa~~~*

Diet…Diet



Azam untuk diet blk dh membara semula
maklumlah berat naik mendadak nie
naik dlm 2.5kg…adoiii….
baru nk selim sikit dh nk gemuk blk

bdn yan nie susah sgt nak maintain…huhuu
xleh terlalai sikit..mulalah kembung sana sini
klu kembung benda lain takpe jugak kn..hihihi

So dh 2 hari nie Yan nekad nk diet blk
risau tgk penimbang…dh nmpk gerak *naik bkn turun*
perut pun rasa muncit aje…adoiii
dh mcm org peknen pun ada..memalukan betul..hiks!!!

Mudahan diet kali nie lebih berjaya dan sukses
dan yg pnting dpt menahan godaan
apapun open house dan kenduri kawen tetap pegi..hihi
cuma mkn x mcm selalunya…
insyallah mudahan dapat menahan nafsu

Semalam pun dh pesan kt hubby
suh tegur yan selalu…
yan nie jenis nak kena ada org ingatkan selalu
klu tak mmg x ingat dunia…huhuhu

Kali nie x amik apa2 prduk dulu
nak start dr bwh semula
x nak sekat sgt pemakanan
cuma kawal saje dulu selera mkn dan kurangkan kuantiti pemakanan
ambil mengikut keperluan shj *BMI*

dh serasi dgn bdn…
mkn pun blh kontrol barulah decide samada nak amik produk ke tak
bkn apa klu amik time tak bersedia takut membazir aje..
pantang larang tak ikut..kan dh rugi..huhu

Apapun skrg nie tgh mentelaah semula bab2 diet..hihihihi
dh bnyk gak yg yan lupa
dan start bsk bermulalah rutin diet mcm biasa
mudahan berjaya…amin…

10.8kg lost – 1.8kg to go


Salam semua…hari nie x ber SIY dh
dh abis kotak pertama
alhamdulillah dgn 1 kotak siy utk kegunaan 10 hari
Yan turun berat 3.5kg tanpa diet yg ketat
senaman pun langsung x buat…haahaa..
berpeluh2 buat keje2 umah dan berkejar2 ngan anak aje..hehehe

Klik sini klu nak tgk Perjalanan Diet Yanmie

Target pun alhamdulillah tak jauh dh
lagik lebih kurang 2kg lg, yg penting dh tgglkan angka 5 tu…hehehe
Syukur sgt2…pakaian yang dulu2 pun dh blh muat
yg syioknyer yan pnya koleksi jeans dh blh sarung semua
yeayyyyyyyyy…..hahaha

Apapun harap2 berat tak naik lepas raya nie
risau gak..sebenarnya time puasa dan raya nielah dugaannya besar
mana taknye…mknan bnyk pastu sedap2 lak
nak2 lak klu gi pasar ramadhan…aduh!!!!
takut2 x muat nnti baju raya yang MIL jahitkan..hehe
kena pantau nie..

Alhamdulillah Yan ada hubby yan selalu mengingatkan Yan
yelah Yan mmg dh pesan kt hubby
tegur aje…x kisah..mmg nk selalu kena tegur
barulah tau yg diri nie dh gomuk…hehehe
Apapun Thanks to my dear hubby…sbb selalu memberi dorongan dan sokongan
dan menjadi penaja Tetap yan dlm program diet Yanmie..hehe

Buat teman2 seangkatan dgn yan kat kelabdiet
jgn give up wokey…
diet..diet..diet…sampai ke tua..hehhe
yan pun nak diet sampai ke tua nie
bkn apa untuk kesihatan bdn jugak kan..hehe

Korang klu nak tgk Diary Diet Yan
boleh gi Kelabdiet.com nie
insyallah kat situ ramai yg comei2 mcm yan nie nak kuruskan bdn..hehe
Ops!!! kang ada yg mrh lak..hehe..

Perkembangan Terkini Dietku


Ramai kawan2 yan tertanya2 mcm mana dgn program diet Yan??
dan ramai yg x sabar nak tgk gambar dan nak tahu perkembangannya
oklah untuk tidak menghampakan korang wahai kawan2ku
disini yan akan ceritakan ok!

Mula2 yan diet guna produk Jusmate5
Tp x bape nak menjadi
maybe coz time tu yan amik family planning
so penurunan mmg sgt2 lmbt
bkn nak ckp jusmate x ok! mmg ok!
sbb apa Yan kata ok
sepanjang amik jusmate yan berjaya mengawal selera makan
tak amik mknan yg berlemak dan berminyak
nasi pun x amik sepanjang mengamalkan jusmate
cuma disebabkan penurunan yg lambat *pendek kata x sabar* hehehe…
Yan behenti amik Jusmate. 3 kotak jugak yan amik
tapi yang turun cuma 5kg
itu pun x konsisten..kejap turun kejap naik

Bila dah behenti Jusmate pulak
mmg susah nak diet sendiri sbb xde supplement
konon2 nak diet sendiri arrr…hehee
last2 bkn main lg berselera bagai nak rak
berat naik mencanak jugak..huhuhu..
mkn xdelah bnyk pun, tak tahu ler napa leh naik mcm tu

Lepas dh cemas pasal berat naik blk
Yan cuba pulak produk SIY
Syukur alhamdulillah setakat nie dh turun hampir 2kg
dalam masa 6 hari
tanpa senaman dan diet yang ketat
yang paling bestnya inci mmg kurang


Ekceli baju yang Yan pakai tu time keje2 dulu
sblm diet baju tu mmg xblh nak pakai
klu pakai pun mmg ketat giler…pastu xleh nak butang…hahaa
now bila try balik baju tu mmg terkejut
boleh lak pakai…kat lengan siap longgar2 lg..
klu butang pun x tercabut…kemas aje..

Seluar jeans tu pulak mmg blh pakai sblm nie
tapi dulu klu pakai mmg x selesa..ketat gitu..sexy hubby kata..haha
now pakai dh rasa longgar2 dh…siap terlondeh lg..wah! bahaya nie..hehe
ke pasnie kena ajak encik hubby belikan pakaian2 yg baru
yang kecik2..haha..ceh…perasan kamu nie Yan..
tu kat peha lemak degil masih bersarang..huhuhu
bilalah nk dpt body shape yg cantik
teringin nak mcm masa bujang dulu
cantik menarik kau mmg da bomb…hahaa..apaku mengarut nie??

So pada kawan2 semua yang tanya pasal perkembangan diet Yan
moga2 puas hati yea dgn celoteh yang panjang nie..
huhuhu..

Sauna Pants


Semalam shopping Sauna Pants kat umah mamaboomboom
hepi sgt2 hari nie dh sampai
Thanks yea kak..pantas gitu..tu yg syiok..
meh tgk camne rupa Sauna Pants tu

Ekceli beli sauna pants nie utk ngecikkan peha
yg besar gedabak nie…hehe
kadang tu malas nk workout
sauna box lak mls nk guna sbb time nak guna je time tulah anak kacau
mmg payah, nk tggu diorg tido baru nak sauna sgt2lah susah
anak2 mcm blh hidu je yan nk bersauna..huhuhu
so jln pintasnya beli sauna pants
blh dipakai bila2 masa dan bebas bergerak..hehehe
siap leh bawa baring2, workout, cycling dan kemana2
meh tgk apa specialnya dgn sauna pants nie…

Bagaimana Sauna Pants ini berfungsi:

melalui tenaga haba dalam badan
sama di keluarkan spt bersenam /berjogging
magnetik yang ada di seluar begitu halus teliti mampu menyah angin dari dalam badan.
kebolehan memerangkap haba yang tinggi serta
mampu membantu mengeluarkan peluh yang banyak dari badan

Kebaikan Sauna Pants

Berkesan untuk mengempiskan perut yang buncit
Dapat menjadikan tubuh lebih kemas dan membentuk semula pinggul secara semulajadi
Mengecilkan bahagian paha
Mengecilkan bahagian punggung
Meningkatkan peredaran darah & metabolisma
Mencantikkan kulit
Mengecutkan perut, rahim, paha, menyembuhkan luka-luka dalaman, serta menjadikan lebih bertenaga dan cergas untuk ibu lepas bersalin
Mengurangkan kesakitan anggota badan, sakit urat, sendi, sengal-sengal tulang, menghilangkan tekanan dan perehatan otot.
Dapat meningkatkan sistem kardiovaskular dan sistem imunisasi badan.

Pssttt!!! harap2 usaha Yan berjaya..hehee..
buat semua nie tuk hubby tercenta…ngeh…ngeh…

Restart Diet


Kelmarin hubby belikan mkanan2 diet Yan
hehhee..agaknya dia perasan bdn yan nak naik blk kot..hehe
so dialah org pertama yg risau
mengalahkan Yan pulak..kah..kah..

Ntah napa semenjak dua menjak nie rasa mcm mls sgt nk diet..huhuhu
tak tahu mana peginya semangat diet yan yg dulu
so semalam dh jumpa blk semangat tu
smlm gak dh start blk x amik nasi
bkn apa bila dah amik tu jd addicted plak
tunggu lah berat nie ada turun sikit baru nk amik nasi sikit2..ehehehe
harap2 berjayalah percubaan kali ini..huh..

Tu dia mknan diet Yan yg wajib
Thanks yea dear belikan benda2 tu semua..
yg syiok tu hubby belikan sekali susu HL Low Fat
yan shake sekali dgn Hi Protein Drink..Ya Allah sedap giler
tak caya korang bleh cuba..hehee
tp yang green tea tu mcm susah sikit nak masuk
coz x bape nak biasa minum yg kelat2 nie..hehe
tapi akan ku cuba jugak…huhuhu
harap2 blh slim sebelum raya nie untuk hubby tercenta..ewah!!!

pssstt!!! nk tgk diary diet Yan??
klik kat SINI
Anyway thanks to Kak Tiey coz tlh lantik Yan sbgai Moderator di Kelab diet
Ops..Moderator aje ok..bknnya pakar pemakanan..hehehe

Bahaya Aspartame


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pvFRLIjOLOU]

Hati-hati dengan produk makanan dan minuman yang mengandungi
Aspartame kerana dapat menyebabkan PENGERASAN OTAK atau PENGERASAN SUMSUM TULANG BELAKANG

Ketika ini Pengerasan Otak atau Sumsum Tulang Belakang berlaku Kebanyakan orang tidak memahami mengapa wabak ini terjadi dan mereka tidak mengetahui mengapa penyakit-penyakit ini begitu bermaharajalela.

Saya akan beritahu Anda mengapa kita menghadapi
masalah yang serius ini.
Ketika ini banyak orang menggunakan pemanis buatan.
Mereka melakukan ini karana iklan di TV yang
memberitakan bahwa gula itu tidak baik buat kesihatan mereka.
Hal ini memang benar. Gula itu merupakan racun bagi
tubuh kita, akan tetapi,
apa yang orang-orang gunakan sebagai pengganti gula, lebih mematikan.
Apa yang saya maksudkan di sini adalah Aspartame.
Ini adalah wabak yang disebutkan di atas.

Aspartame merupakan bahan kimia yang mengandung racun,
yang diproduksi oleh perusahaan kimia bernama Monsanto.
Aspartame telah dipasarkan ke seluruh dunia
sebagai pengganti gula
dan dapat dijumpai pada semua jenis minuman ringan
untuk diet, seperti Diet Coke dan Diet Pepsi.

silvHal ini juga dapat dijumpai pada produk pemanis buatan
seperti Nutra Sweet,Equal, dan Spoonful
dan ini banyak digunakan di produk-produk Pengganti gula.
Aspartame dipasarkan sebagai satu produk diet,
tapi ini sama sekali bukanlah produk untuk diet
Kenyataannya, ini dapat menyebabkan berat tubuh bertambah
karana dapat membuat Anda kekurangan karbohidrat.
Membuat berat tubuh Anda
bertambah hanyalah sebuah hal kecil yang dapat dilakukan oleh Aspartame.
Aspartame adalah bahan kimia beracun
yang dapat merubah kimia pada otak dan
sungguh mematikan bagi orang yang menderita parkinson.

Bagi penderita diabetes
hati-hatilah bila mengambil untuk jangka waktu lama
atas produk yang mengandung Aspartame
ini karana dapat menyebabkan koma, bahkan kematian.
Bila ada produk yang mengdakwa bahwa produk itu bebas gula,
Apabila anda sudah tahu bahwa suatu produk mengandung Aspartame.
Jangan mengambil produk tersebut.

Salah satu minuman suplemen yang mengandung ASPARTAME
adalah serbuk effervescent EXTRA JOSS!
Pada kemasan tertulis : Mengandung Aspartame
0,06% [ADI 40 mg/kg BB] >>
Berdasarkan hasil survei di salah satu supermarket
di Bandung, Selain EXTRA JOSS, produk-produk minuman lainnya
yang juga mengandung ASPARTAME yaitu :

M-150,
Hemaviton,
Neo Hormoviton,
Marimas,
Hore…,
Frutillo,
Segar Sari,
POP ICE Es Blender,
Segar Dingin,
OKKY Jelly Drink,
Sari Vit. C,
Naturade Gold,
AQUA Splash of Fruit,
FORTY PLUS.

** Cuba cek minuman diet anda!!!

Beritahukan semua orang yang Anda kenal dan sayangi akan bahaya dari Produk yang mengandungi Aspartame.

Info dari SINI bahasa diolah sendiri oleh YAN coz artikel tersebut dalam bahasa Indonesia

ummm sedapnyer…


Semalam menu diet Yan mmg syiok
wallahhhhh betul!!!
now untuk pengetahuan yg amik port pasal diet Yan
yg selalu sgt tu tanya pasal diet yan..heheehe..sapa ek??

skrg yan diet tak guna apa2 produk
Diet sendirian berhad…
nak train diri untuk diet lebih sihat
tak mahu terlalu bergantung pada produk
alhamdulillah dengan diet sendiri berat yan boleh jugak turun
tapi apa pun kuantiti kenalah jagakan
bukan main bantai aje, Yan masih lagi mengira jumlah kalori
senaman dan sauna tetap di lakukan

ok citer pasal uuummmm sedapnyer
coz semalam dpt mkn kerabu seaweed
dh lama cari tau Seaweed fresh tu
tak sangka kt tmpt yan nie ada jual..hehehe
siap diorg buat kerabu lg..
letak mangga epal, limau kasturi dan cili padi
alamak weiii terangkat kaki smlm..hehehe
yang bestnya seaweed nie x mengandungi kalori



Pastu beli sekali grill chicken wings
amik 5 ketul
itupun hubby tak mkn
hubby yan mmg x mkn tang kepak nie
leceh katanya..hehehe..so Yan dan Aiman aje yg mkn
sedapnyerrrr..

Khasiat Kacang Soya



Korang suka tak minum air kacang soya?
kalau korang buat air soya tu sendiri kan
jangan buang tau hampasnya, ada gunanya tu

Jemur hampasnya sampai kering
lepas tu simpan dalam bekas kedap udara
kalau nak gunakan hampas tu
amik beberapa camca hampas, lepastu bancuh dgn air suam
gosok dan sental pada seluruh badan time nak mandi tu
hasilnya badan lebih bersih lembut dan cerah
hampas nya jugak boleh dicampur dgn putih telur utk dijadikan mask
cubalah…hasilnya tentu mengkagumkan..

Selamat mencuba ok..
yan lak rasanya mmg xdpt nk cuba..huhu
coz nak buat air soya pun x reti…hehehe

Sumber dari SINI