Menjawab TAG dari Bro Kulanz

Salam semua, pagi nie tetiba teringat ada hutang TAG dari Bro Kulanz*psstt!! sebenarnya buat-buat lupa* ehek…oklah sori yea Bro Kulanz aku baru ada feeling mau jawab ko pnya TAG, jom layan…

1. Siapakah diri anda di rumah?
– ehek…seorang Ibu dan Isteri penyayang kepada suami dan anak-anak *Sila jeles*

2. Siapakah diri anda disamping rakan?
– Seorang yang sangat baik hati dan peramah..ekeke…see perasan sudah!

3. 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai

Tak yah banyak, dapat yang satu nie pun dh cukup, Nak baby girl…huhu~~ payah betul nak dapat, hahaha puas dah bekerja keras..opss!!

4. Siapakah nama pasangan anda?

Mohamad Suhelmi atau nama glemer Mie

5. Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda.

Ya Rabbi 5 aje ke?? ada banyak nie…hehee, ok paling best bila hubby suka bagi kejutan contohnya jalan-jalan kat Mall tetiba ajak masuk kedai handphone, kedai komputer, kedai emas, kedai baju-baju dan cakap kat Yan ” Pilihlah nak yang mana…hehehe* korang sila jeles ok!, my hubby tak kedekut orangnya. Yang best duduk rumah jaga anak-anak pun boleh dapat gaji, dah tu gaji sama macam Yan keje kat opis dulu..hahaha. Dah-dah, kang ada yang jeles pulak baca pasal en.hubby Yan nie…kikikiki *terlebey sudah*.

Continue reading “Menjawab TAG dari Bro Kulanz”

Apa sudah jadi dengan Lappy ku

Pagi tadi YM dengan CikMin,kami sembang-sembang kosong. Yan cakap dengan CikMin ada pasang niat nak beli lappy baru. Tapi bukan sekarang, nak bagi lappy lama nie kat Aiman.

Dah tu baru kejap tadi on Lappy, sekali tu terkejut uuu

Screen Lappy

Tengoklah Screen Lappy Yan nie, dah hitam-hitam legam gitu, sepatutnya yang hitam tu warna biru dan putih suci. Sekarang dah dicemari oleh si hitam legam. Oh Tidak!! adakah lappy nie merajuk??? sebab Yan kata nak beli baru?? jaganlah macam nie, Yan masih sayang Mr.Lappy sekarang nie, banyak berjasa pada Yan.

Yan nk beli baru sebab nak bagi Aiman belajar guna Lappy sekarang nie, So please….please…kamu jangan nakal, Nanti aku datang bawa yang kau pesan…ekekeke…nyanyi lagu Jangan Nakal pulak..hehehe.

Korang pernah tak Lappy/PC jadi gini?? meh share dengan Yan apa masalah sebenarnya. Kalau boleh nak pelihara Lappy nie, sayang wooo banyak betul jasa Lappy nie…hehehe..jom share dengan Yan napa benda nie boleh jadi…Tak sanggup kehilangan Mr. Lappy nie..huhuhu

Mengembalikan file yang terdelete dari Recycle Bin

Semalam Hanset Yan bunyi menyanyi2
dpt call dr dak Eryn
dia nk tnya camne nak restore File yg dah terdelete dr Recycle Bin?
aduhai dear…camne tu..dh buang nk kutip blk…ekekeke
Nasib guru IT ko nie ada tau.
meh follow tutorial bawah nie yea dear…
mudahan ko dpt blk gmbr tu…
Peringatan
Yan tidak bertanggungjawab sekiranya korang menyalahgunakan
cara ini untuk kepentingan diri sendiri 
ataupun untuk buat benda x baik…huhuhu
klu korang buat jugak…tidak ada kaitan dgn Yan ok!
korang tanggung sdiri
entry nie sekadar berkongsi Ilmu
sekian harap MAKLUM
Follow langkah2 di bawah :-
Download dahulu software RECUVA klik kat bawah
*Recuva software nie direct donlod dr filehippo*

 
Ok…bila korang dh ikut step2 kt atas tu..
dan berjaya buat *eleh bknnya susah pun..eksyen lah ko yan*
korang blh lah gunakan program tu untuk
mencari blk segala fail yg korang dh buang tu
sama ada korang buang dr hard disk / Recycle Bin *yg xde BAPA*
Cthnya Yan pnya yea…*Kasik Screen Shoot sikit*
So bila dh jumpa fail yg korang nak tu
Tickkan saje dan klik pada RECOVER
dan letakkan saje kat mana korang nak
sama ada dlm C ataupun mana2 partition
Yiihaaa~~ so harap Eryn hepi yerk..
blh dpt blk gmbr yg terdelete tu…ekekeke

Windows Run Command


Psstt!! sejak dh tinggalkan dunia study
kekadang tu dh lupa segala command2 nie..huhu..
saje note kt sini untuk share ngan kengkawan yg lain
dulu masa study semua command nie Yan ingat
dh lama2 nie..lemau pun ada..hehhee..sabar jelah
baru terkial2 nak buka buku blk

nie sbb ngajar Eryn hack komputer dan tenet dia pg td lah nie
tu yg rajin buka buku..hehehe

Klik kt bhgian Start untuk ke Windows Run Command

Taipkan command kt bhgian Run

Korang akan dibawah ke satu window mcm kat atas tu
dan blhlah tgk apa yg korang nak tau a.k.a siasat..ehehe

berikut kt bawah nie windows run command
so lepas nie klu ada apa2 buat sdiri je..cek sdiri je
apa2 berkenaan komputer hardware ke, IP ke..apa2 aje
korang blh rujuk kt format bawah nie yea..

Appwiz.cpl –> Used to run Add/Remove wizard
Calc –> Calculator
Cfgwiz32 –> ISDN Configuration Wizard
Charmap –> Character Map
Chkdisk –> Repair damaged files
Cleanmgr –> Cleans up hard drives
Clipbrd –> Windows Clipboard viewer
Control –> Displays Control Panel
Cmd –> Opens a new Command Window
Control mouse –> Used to control mouse properties
Dcomcnfg –> DCOM user security
Debug –> Assembly language programming tool
Defrag –> Defragmentation tool
Drwatson –> Records programs crash & snapshots
Dxdiag –> DirectX Diagnostic Utility
Explorer –> Windows Explorer
Fontview –> Graphical font viewer
Fsmgmt.msc –> Used to open shared folders
Firewall.cpl –> Used to configure windows firewall
Ftp – ftp program
Hostname –> Returns Computer’s name
Hdwwiz.cpl –> Used to run Add Hardware wizard
Ipconfig –> Displays IP configuration for all network adapters
Logoff –> Used to logoff the computer
MMC –> Microsoft Management Console
Msconfig –> Configuration to edit startup files
Mstsc –> Used to access remote desktop
Msinfo32 –> Microsoft System Information Utility
Nbtstat –> Displays stats and current connections using NetBIOS over TCP/IP
Netstat –> Displays all active network connections
Nslookup–> Returns your local DNS server
Osk –> Used to access on screen keyboard
Perfmon.msc –> Used to configure the performance of Monitor.
Ping –> Sends data to a specified host/IP
Powercfg.cpl –> Used to configure power option
Regedit –> Registry Editor
Regwiz –> Registration wizard
Sfc /scannow –> System File Checker
Sndrec32 –> Sound Recorder
Shutdown –> Used to shutdown the windows
Spider –> Used to open spider solitaire card game
Sfc / scannow –> Used to run system file checker utility.
Sndvol32 –> Volume control for soundcard
Sysedit –> Edit system startup files
Taskmgr –> Task manager
Telephon.cpl –> Used to configure modem options.
Telnet –> Telnet program
Tracert –> Traces and displays all paths required to reach an internet host
Winchat –> Used to chat with Microsoft
Wmplayer –> Used to run Windows Media player
Wab –> Used to open Windows address Book.
WinWord –> Used to open Microsoft word (if program installed)
Winver –> Used to check Windows Version
Wupdmgr –>Takes you to Microsoft Windows Update
Write –> Used to open WordPad

Sharing is caring…