Fuh nasib baik – kalau tak memang rugi!

Salam semua, siang tadi Yan dan family shopping barang dapur di Econsave Pandamaran Klang, memang biasanya kat situ jelah tempat kami beli barang-barang dapur, dari yang kering hinggalah ke barang yang basah, kat sini seafoodnya segar-segar lagi tu..segar dari laut…ehehe 🙂

Nak dijadikan cerita, biasanya Yan seorang aje yang masuk dalam pasaraya. En hubby dan anak-anak cuma tunggu dalam kereta, diorang tak ikut sekali, kalau lah anak-anak ikut sekali harus diorang angkut Econsave tu bawa balik rumah…ehehe, so taknak bagi diorang melalak kenalah bagi upah, kedua-dua anak minta Yan belikan Kereta Mainan, so haruslah di “iya” kan..kalau tak memang takleh masuk Econsave..hahaha

Continue reading “Fuh nasib baik – kalau tak memang rugi!”

Nasi Ayam Versi Yanmie

Salam all…masih biiizzzziii nie
sbb MIL + FIL ada kat umah…malas nk on9
nie pun on lappy kejap *malkumlah blogger tegar..kikiki*
just nk share menu…Nasi Ayam *Versi sdiri pnya suka*
xda jumpa kt memana…nak rasa meh dtg umah…hehehe
Ayam bakar versi Yanmie gak..*sukak hati pnya resepi*
buat pun mmg senang sgt
perap ngan Perencah Pasti Sedap Knorr dan sos lada hitam brand YAMIE *bkn Yanmie tau!*
mmg ada brand YAMIE..bkn tipu tp betul…hehehe *nama nk dekat2 sama je*
pi carik kt Econsave..packing dlm plastik je..mmg marbeles
klu tak tau tnya ngan pekerja dia..klu pekerja dia tak tau gak lepuk je..hahaha

Untuk sambal cili dia plak…paling senang di dunia…hahaha
sbb beli yg readymade pnya
nk buat sdiri mmg malas….bnyk keje kena buat..kikiki *dasar pemalas*
So utk sambal cili tu guna yg Ayamas nie je…hehehe
senang segala kejeku…tuangkan ke mangkuk hayun
marbeles gak…festime guna yg nie

so kenalah ada sayuran kan dlm nasik ayam nie
tp tulah daun salad xde…sbb msk apa yg ada dlm peti…hehehe
Dah nama Nasi Ayam so kenalah ada Nasi kan
Nasi mmg buat simple sgt2…xde surf memana resepi..
resepi sdiri je nie..memula tumiskan segala bwang dgn marjerin
pastu masukkan nasi yg dh dibasuh bersama air rebusan ayam
dan letaklah sikit grm…just bg lemak..okies siap!!!

Psstt!! lupa nk snap gmbr sup dan kuah kicap..hehehe…layanzzz je

Bubur Cha Cha adeh sedapnyer nasib baik tengah diet…huhuhu

Hujan kt bndr puteri Klang nie baru je pas behenti
best wooo sejuk2 jer
mulut lak nk mengunyah *adeh…dh ler tgh diet*
so merajinkan diri buka peti
tgk apa yg ada…hehehe
dan yg terhasil benda kat bawah nie…
yihaaaa~~~~ *sila telan air liur*…ekekeke
yihhaaa~~ dh selamat masuk ke perut ku…hehehe
bestnya bertenet sambil memakan mcm nie…
tapi mkn sikit jer…sbbnya misi diet dh bermula blk setelah 1 bln off diet
*nie sbb doktor lah nie suh off diet..ceh!! salahkan doktor lak..hehhee*
fuh…timbang pg td naik 2kg…amik engko!!!


Nasi Goreng Tomyam yummmyyy!!!



Gambar atas tu menu bekfes kitorang pg td
festime buat Nasi Goreng Tomyam
blh tahan jugak rasanya
sesekali buat kelainan best jugak…hehee
mkn sampai licin tu…

Masak pun senang aje
ingatkan nak guna rencah nasi goreng tomyam meggi
tp tgk2 label dh expired..huhuhu
maklumlah beli rencah tu lebih kurang awal thn ari tu..hehe
lama jugak yan perap kt dapur..hahaa
nasib baik ler kiub tomyam knorr ada
so guna kiub tomyam knorr aje
rasanya mmg sedap
letak sekali sayur kcg pnjg yg di ptg kecik, sayur kobis dan udang
pastu buh serai, daun limau purut dan cili padi barulah terangkat..hehe
stail Yan msk main agak2 dan campak2 aje..
xde sukat2..men sukat2 x reti..hehehe
pendek kata ikut sesedap rasa

En.hubby klu mkn yg bergoreng2 mcm nie wajib ada telur goreng
Alhamdulillah…licin kuali…hahaha

Menu malam nie


Menu malam nie simple aje
ada dua jenis je *en.hubby + Yan x reti nk mkn bnyk jenis*
cukuplah untuk mengalas perut kami suami isteri
anak pulak?? dan tentulah menu diorg x sama dgn kami
Anak2 semestinya nasi dan Sup
x kiralah sup ape pun, janji sup..hehe
anak2 suka yg berkuah2 nie

Resepi atas tu Yan cedok dari blog si Halen
menu terbaru gak tu dia tempek kt blog tu
siang td gi jenjalan kt umah nie
tertarik lak tgk menu tu
lagik pun buat mmg senang sangat
tutup mata pun blh..hehee
cuma yan dh edit sikit
Yan tambahkan daun limau purut
dan cuka tu Yan tukar dgn limau nipis..perg!!! marbeles
maaf yea..sbb kt umah xde cuka..hehehe
apa pun mmg marbeles rasanya
Thanks yea Halen untuk resepi yg sangat marbeles nie

Sayur nie pulak msk senang je..hehe
apa lagik guna pasti sedap knorr ler
simple aje…campak2 terus siap..ekeke…layanzz

erk….kenyang sudah!!!
hujan lebat lak mlm jumaat nie…ekekeke…

Kerabu Sotong Ber Apple


Semalam duk memikir2 nak makan ape
maklumlah org tgh berdiet..huhuhu
tetiba timbul idea nak buat kerabu sotong
tp sotong xletak bnyk coz kalorinye tinggi
bahan pun guna apa yg ada dalam peti aje
kira resepi sdiri..hihii..sesuka hatik jek buat..

nie lah dia hasilnya….
taarraaaa

Bahan2
sotong
serai
bunga kantan
buah apple hijau
carrot
timun
bwg merah
cili api/cili besar
olive oil
limau nipis
sos ikan

* sukatan semua men agak2 aje..hhihihi*

Cara menyediakan
Rebus sotong, amik air rebusan sotong, jgn buang
pastu gaulkan semua bhn2 yg dh dipotong td
bersama sotong dan sedikit air rebusan sotong
letak sikit sos ikan dan olive oil…xyah letak garam dh
coz sos ikan tu dh masin..lepastu perahkan limau nipis..
dah siap!!! blh lah dihidang…

Yan mkn gitu je..marbeles..cubalah..nie kerabu sesuka hati je

* Psstt!! mood hepi coz pg td timbang turun 2 kg…yihaaaa~~~*

Menu berbuka semalam


Semalam menu berbuka sgt2 simple
maklumlah makan utk berdua aje
anak2 dh tentu menu diorg lain..hihi
jom layanzzz menu yang yan msk smlm

Menu smlm iaitu kari ayam, sayur kobis campur, popia goreng (Frozen)
dan menu bwh nie….sedap seh…resepi cilok kt tenet
tp x ingat urlnye…huhuhu

Mihun Goreng Singapore…MARBELES
tahniah pada tuan punya resepi…

Semalam ada gak buat jus buah nenas + susu
sedap jugak…tu idea hubby ler tu nak try nenas + susu..hihi
mengidam agaknye hubby yan nie….ekekeke…
tapi sayangnye lupa lak nak snap gmbr jus nenas susu tu..
takpe next time yan tempek nnti..
cara buat pun senang aje…blend nenas, tapis pastu campurler susu
see…semudah ABC gitu…korang try tau..sedap bangat!!!

Hari nie lak menunyer lum tau nk msk ape..
punyalah penuh benda dlm peti tu sampai x tahu nk msk ape..hihi
later yan update yea..tgh difikir2kan nak msk apa utk berbuka hari nie..

Menu berbuka 11 ramadhan


hari nie kerajinan sgt2 berkuih muih…hihii
so apa lagik surf ler tenet carik resepi
tapi buat dua jenis aje pun
agar2 laici dan popia goreng pedas pasti sedap..ekekeke…
pasti sedap tu coz mcm biasa guna rencah pasti sedap knorr

Jom tgk apa menu berbuka Yan utk hari nie

Saje namakan popia goreng nie sebagai Popia goreng Pasti Sedap
coz cambiasa guna rencah pasti sedap knorr
hihihi…dh jatuh hati ngan rencah pasti sedap nie…

Agar2 Laici nie cilok dari umah Eryn
hari tu tgk mcm sedap aje…tu yg buat jugak
ternyata mmg marbeles…tak pernah buat..nie festime arr…hihi..sodap!

Dah masuk bab mkn nasi lak…huhu
mcm x lalu je nk mkn…kekenyangan bangat seh…
mkn sikit aje dh kenyang…
tapi syukur alhamdulillah coz hari nie terlebih rajin
dan hasilnya mmg membanggakan…hihihi

wokey…itu aje menu berbuka…yg pnting marbeles…ewah!!!
see dh angkat bakul sdirik dh…hahaaa

Psstt!! masak bagai tp bebuka sensorang pun…huhuhu

Menu berbuka puasa semalam


Semalam hepi sgt2 dpt berbuka dgn en.hubby
maklumlah hubby yan sgt2 bizi
org lain cuti pun dia keje jugak…huhu
smlm pun hubby keje tp balik awal ler kan
so amik kesempatan untuk berbuka bersama

menu smlm simple aje
xde apa yg mewah2 sgt
meh tgk smlm kami berbuka dgn ape

Menu berbuka smlm
paprik sotong, telur dadar pasti sedap *guna rencah pasti sedap* marbeles
ikan goreng dan air 2 jenis
tapi x mkn pun menu atas tu..hihii
yan mkn menu bwh nie…

Yeayyy…dpt gak mkn nasi kerabu…hihii
tertunai sdh hasrat di hati
thanks yea dear…susah2 gi cari nasi kerabu nie

huh…bilalah dpt gi pasar ramadhan nie??
kt tmpt yan xde pasar ramadhan
klu nak jugak kena gi s.alam lah kot…jauh tu…huhu
sabar jelah…..