Genap setahun wordpress self hosted – Review yanmieonline tahun 2010

Salam semua, syukur alhamdulillah hari nie 5hb genap setahun blog ini berflatformkan wordpress self hosted, dan syukur jugak usia blog ini dah nak mencecah 5 tahun, sekejap aje masa berlalu, blogging since aiman masih baby sehinggalah kini aiman dah masuk ke tadika 🙂

i-love-blogging

img : tutorialnewbie.com

terlalu banyak kenangan indah, manis dan pahit di palitkan pada blog ini, terima kasih semua yang sudi membaca blog ini, tanpa korang semua apalah adanya blog ini, terima kasih jugak pada suami aka en.hubby yang sangat memahami minat dan menyokong Yan dalam dunia blogging ini, terima kasih sayang untuk semua ini kerana beliaulah yang bertanggungjawab untuk menaja dan renew domain serta hosting blog ini. hanya 1 perjanjian kami dalam Yan berblogging ini, asal rumahtangga terurus dan nama yang di bawa *yanmie* di jaga dengan baik.

Continue reading “Genap setahun wordpress self hosted – Review yanmieonline tahun 2010”

Menarik plugin wordpress untuk dikongsi

Salam semua, atas permintaan CikMin, Aie, Farenova, Imran, Azuan dan ramai lagi kawan-kawan yang shout kat kotak menjerit Yan dan tak lupa yang YM Yan bertanyakan apakah plugin yang Yan guna untuk detect google crawl entry, sebenarnya bukan sahaja google malah banyak enjin carian yang korang boleh tengok tengah craw blog korang.

See, menarik bukan plugin nie? banyak sangat Engine bot dalam plugin nie yang boleh datang crawl entry korang. So apa tunggu lagi? jom plugin aje. Ops lupa, nama plugin nie WP-useronline klik aje SINI untuk mendownload.

Continue reading “Menarik plugin wordpress untuk dikongsi”

Cara Memindahkan Followers dari Blogger ke WordPress

Salam buat semua, malam nie Yan nak cerita disini pasal gadget followers Yan, syukur alhamdulillah Yan berjaya memindahkan followers Yan semasa berada di Flatform blogger ke Flatform WordPress sekarang.

Memang agak rumit jugak Yan buat, 2 jam tu duk depan lappy…asik try and error aje. Ada jugak cari kat google cara buatnya tapi tak jumpa. So Yan buat sendiri je, suka hati mak bapak Yan je nie…ehehhe, dah akhirnya berjaya…yeeehhhaaa tepuk tangan untuk diri sendiri..hehehe.

Continue reading “Cara Memindahkan Followers dari Blogger ke WordPress”

Cara Import Post dari Blogspot ke WordPress

Salam buat semua, hari ini terpanggil rasanya ingin berkongsi tentang bagaimana cara mengimport post, komen dan segala attachment dari blogspot ke wordpress khas untuk mereka-mereka yang baru berpindah ke wordpress dan berhosting sendiri.

Dah 4-5 orang jugak Yan tolong importkan post, komen dan segala attachment dari blogspot ke wordpress. Tapi kali rasanya lebih baik di kongsikan disini. Mungkin ramai yang ingin berbuat demikian tetapi tidak tahu cara.

Cara yang ada sebelum ini memang ada, cuma tidak tahu kenapa bila import post tak boleh running, jadi stuck, Zeroooo…

Jadi disini Yan ingin kongsikan cara yang paling mudah, semudah ABC. Sebelum itu terima kasih tak terhingga pada sahabat baik Yan, Abang Edy yang banyak beri tujuk ajar pada Yan, Jasamu ku kenang. Abang Edy jugaklah yang ajar yan dari zero ke hero yang sekarang nie, …ekeekeke…dulu memang buta wordpress dan buta hosting, now dh reti sangat guna cpanel/direct admin, terima kasih sekali lagi.

Ok kita terus sahaja ke tutorialnya, apa yang perlu korang buat hanyalah follow step-step dibawah ini:-

Blogger

Login ke Blogger dan pergi ke Setting,  Follow gambar atas yea…

Continue reading “Cara Import Post dari Blogspot ke WordPress”

I Love WordPress tapi jangan kata blogger WordPress Sombong ok!

hari nie hari masuk hari ke 3 dengan WordPress, Syabas untuk diri sendiri, Semakin improve…kikiki…tambahan lagik dgn mengendalikan sendiri hosting yang di beli dari Sepaku Hosting. Terasa diri semakin matang *maklumlah dulu dengan blogger* mmg kematangan takde…hehehe..tau buat entry dan publis komen jerk…huhuhu

Tapi selepas nie mungkin korang takkan nampak nama Yan lagik diruangan komen blog korang…huhuhu…sbb kat komen korang tu setting x betul. Korang setting utk Registered User dan Open ID aje. So camne blogger WordPress mcm kami nie nak Komen?, hah pastu jgn duk bising2 kata blogger WordPress sombong ok!..camnelah nk komen klu kt setting tu x betul. Bak kata Kak Kujie,  klu takut orang nak spam jgn berumah ditepi pantai..hhuhu..*Panas seh ayat nie*…kikiki

Mungkin sebab itulah yg dimaksudkan oleh Kak Kujie dalam Entrynya “Blogger WordPress Sombong”. korang pi baca kat blog dia. Klik SINI pun boleh. hah…pasnie jgn duk kata yan sombong ok!

Psstt!! syioknyer ber WordPress dan Self Hosted nie…kikikiki.*Tapi masih duk terkial-kial lagik nie.hahahaa* Otai-otai semua sila tunjuk ajarku Sifu

Secara rasminya berpindah ke WordPress

Syukur alhamdulillah…dengan izinya-NYA, kini Yanmieonline.com secara rasminya sudahpun menapak di WordPress. So selamat tinggal pada Blogger…heheehe

Kenapa Yan tetiba nak tukar ke WordPress?? ekceli dah lama nk tukar ke WordPress cuma masa tu ilmu x cukup untuk meneroka wordpress. walaupun pada mulanya Yan blogging dulu guna  WordPress *dh terbengkalai*

bg Yan dulu WordPress sgt susah nk handle *sbb malas* dek codingnye yg  berputar belit…kikiki. Sbb dh sedar diri betapa bestnya blogging dr WordPress dan Self Hosted lg tu

Dan Hosting pun Yan guna dari Sepaku Hosting. Mmg blh tahan jugak murahnya…space pun besar, yg best subdomain unlimited…kemudian lah bersubdomain…blog yg ada nie pun x terurus..hahaha

Tapi syukur…sepanjang setting blog wordpress nie sehinggalah ke hosting dan tukar name server semua Yan buat sendiri, duk godek2 kt cpanel xdelah susah sgt pastu install smartftp utk upload segala benda ekceli blh je buat dr cpanel kt fail manager tu tp Yan lg suka guna smartFTP *File Transfer Protocol* sile gugel…heehehe

Lagik teruja guna WordPress bila ramai kawan2 yg dh berhijrah ke WordPress mmg wordpress nie powerlah..klu tak xdelah menang CMS Award lagikpun WordPress nie mesra seo xyah susah2 nk ping sana sini…dia mmg auto ping itu yg Yan paling suka.

lagikpun semua otai2 berjaya kebanyakkannya ber WordPress…bak kata si Khai, bawa2 ler bertukar ke WordPress…hehehe…

Pssttt!!! siyes…mmg best guna WordPress.org nie….korang klu nk survery Hosting  murah blh gi Sepaku Hosting. Jom…pakat ramai2 pindah ke WordPress…hehehe

Terima kasih jugak atas tunjuk ajar yg diberikan oleh Luth

k.yan hargai…

Blog sedang di Upgrade

Salam All…

untuk makluman anda semua

laman blog yanmieonline.com sedang dalam proses pengupgradean

harap Maaf atas segala kesulitan yang dialami

Dan untuk makluman jugak

blog ini tidak lagi menggunakan flatform dari blogger

malah telah berpindah terus ke flatform WordPress

Selamat tinggal untuk Blogger…hehehe

*barulah mencabar nk blogging…kikiki*

Hah…dan now Yan dh ada hosting sdiri dh..yeehaa~~

Note:

Mohon maaf untuk ruangan pengiklanan ditutup buat sementara

ini kerana Yan masih mencari template yg sesuai

insyallah dalam masa yang terdekat iklan anda akan dipasang semula

dan Yan akan mengganti masa yg tergendala tersebut

dengan lanjutan paparan iklan anda.

Segala kesulitan amatlah dikesali…sekian harap maklum!